Калигула

Третият римски император – Калигула (роден като Гай) постигнал невероятни подвизи по време на 4-годишното си управление. Той бил несравнимо жесток и дори племенникът му Нерон не можел да го конкурира в тази област.

Калигула бил великолепен военен лидер. Избягал от семейните интриги и поел трона, но личните му отношения довели до следното обстоятелство: той бил първият римски император, който бил убит (по време на управлението на Цезар, титлата император още не била официално въведена – бел. ред.)

Калигула

РАННИЯТ ЖИВОТ НА КАЛИГУЛА

Гай Юлий Цезар Германик е роден през 12г. сл. Хр. Той бил третият син на известния римски генерал Германик (един от най-обичаните военачалници в Рим по това време. Той е осиновен от император Август, като това го свързва силно с Юлианския клон на династията – бел. ред.) и съпругата му Агрипина Старата (внучка на Август и е образец за подражание за жените в Рим – бел. ред.).

римските легиони

Малкият Гай станал талисман на легионерите от армията на баща му. Майка му често го обличала във войнишки дрехи и така забавлявал войниците. Скоро те започнали да го наричат „Калигула“, което означава „Ботушчето“ на латински.

Спечелил си този прякор заради малките обувки, които били част от „костюма“ му.

Знаете ли, че:

Макар да бил известен с жестокото си отношение към другите, скандалният римски император полагал изключителни грижи за коня си Инцитат. Той дори построил на животното собствена конюшня от мрамор и слонова кост. Като израз на своята абсолютна власт, Калигула планирал да назначи коня си на длъжността „консул”, но, за съжаление, бил убит преди да успее да го направи.  

римските легиони

След смъртта на Германиус през 17 век, семейството на Калигула вече не било добре приемано от императорския двор. Римският владетел Тиберий и преторианският пазач Сеян гледали на синовете на могъщия генерал Германиус като на „политически врагове”.

Майката и братята на Калигула били обвинени в предателство и всички те, или умрели в затвора, или на заточение.

Калигула

Затова младият римлянин отишъл при баба си, която се грижила за него. На следващата година, Калигула се преместил да живее с вече застаряващия император Тиберий, който с радост се бил отдал на най-лошите си навици. Трудно е да се каже и какво е правил Калигула по това време.

Калигула

Той се държал много раболепно по отношение на Тиберий. Отнасял се учудващо внимателно към човека, избил цялото му семейство. Историите, че посред нощ причинявал страдание на робите си и гледал весел кървави гладиаторски сблъсъци, са много популярни сред народа. През 33 г. Тиберий дал на Калигула титлата „почетен квестор“.

Тиберий умрял на 16 март 37 г. Допуска се, че бил задушен с възглавница от преторианския префект Макрон, за да бъде предадена по-бързо властта на Калигула. Но Калигула не бил единственият наследник – Тиберий имал правнук, Тиберий Гемел, който в завещанието бил посочен като сънаследник.

Калигула

Малолетният Гемел не представлявал никаква пречка за Калигула, който скоро след като станал император го убил, а по-късно се отървал и от самия Макрон.

ИМПЕРАТОР КАЛИГУЛА

Калигула нямал още навършени 25 години, когато станал император през 37г. Първоначално, римляните го посрещнали изключително радушно. Той обявил намеренията си за политически реформи и върнал всички изганици. Но през октомври същата година, тежко заболяване разпалило Калигула и го принудило да прекара остатъка от управлението си, отдавайки се на най-лошите аспекти от характера си.

Калигула

Древните автори Дион Касий и Светоний казват, че е имал „мозъчна треска“, според други е бил отровен, или е страдал от епилепсия или друго мозъчно заболяване. Имал е чести присъпи на безсъние и невроза. След време той се подобрил физически, но не и психически. Започнал да се държи неадекватно, параноично и враждебно.

Калигула крадял пари от строителни проекти, особено от практичните аквадукти и пристанища, от културните инвестиции в театри и храмове. Имал безумни идеи и противопоставянето за изпълнението им водело до летален край.

Калигула

Например, императорът наредил да се построи плаващ мост, дълъг 2 километра, през залива Байа, за да може да прекара два дни галопирайки напред-назад.

Той избягал от битка, за да участва в театрални представления. Освен това, заповядал на войниците си да „ограбят морето” като съберат всички черупки в шлемовете си.

Взаимоотношенията му с други хора също бяха неспокойни. Неговият биограф Светоний цитира неговата често повтаряща се фраза: „Помнете, че имам право да направя всичко на всеки”.

Калигула измъчвал високопоставени сенатори, като ги карал да вървят с километри пред колесницата му. Спял с жените на съюзниците си, а някои историци твърдят, че дори се е сношавал със сестрите си.

Калигула

Калигула бил висок, блед и много космат. Затова забранил използването на думата „коза” в негово присъствие. Влагал много усилия в това да подчертае вродената си грозота, като с часове практикувал различни физиономии пред огледалото. Той буквално се къпел в пари, дори и спял върху тях. Пиел скъпоценни перли, разтворени в оцет. Цялата картинка се допълва от непрекъснатите сценки, които разигравал – преобличал се в женски дрехи, обувал женски обувки, носел обеци и прочее.

Калигула

През краткото си управление Калигула успял да похарчи огромното завещание, оставено от Тиберий (ок. 3 млн. сестерции), най-вече прахосвойки парите за пиршества, разкош или налудничави проекти.

Нуждата от нови средства и желанието му да скандализира обществото, са причина не само да въведе данък върху проституцията, но и да отвори публичен дом в императорския дворец.

Калигула

Задължил гражданите да правят дарения по случай раждането на дъщеря му и за целта навсякъде в града поставил каси за събиране на пари; монетите после били натрупвани на големи купчини, върху които императорът се просвал и се търкалял.

Калигула започнал да конфискува собствеността на богати граждани, които били екзекутирани или заточвани по обвинение в измяна.

Калигула

Говори се, че всекидневно провеждал съдебни процеси, изтезания и смъртни наказания.

ПАДЕНИЕТО НА КАЛИГУЛА

Разхищенията на Калигула бързо изпразнили римската съкровищница. Затова преторианската гвардия и Сенатът започнали да мислят как да се отърват от императора.

Калигула управлявал едва 3 години и 10 месеца. На 24 януари 41 г. най-новият заговор срещу него успял да сложи край на живота му.

Калигула

Докато Калигула прекосявал сам един коридор в подземията на Палатин, бил убит от преторианския префект Касий Херея (служил преди във войската на баща му Германик), който бил обиден на Калигула, защото често се подигравал с гласа му.

Жената на Калигула – Цезония също била убита, както и бебето им – Юлия Друзила, чиято глава била размазана в една стена.

Калигула

Калигула станал първият убит император, а след настъпилия смут, старият му чичо Клавдий бил издигнат на негово място.

Калигула умрял едва на 28 години, след кратко, но кърваво властване.

 

Той бил един от най-близките приятели на Цезар, но и един от най-големите му врагове. Той е ПОМПЕЙ. Историята му вижте ТУК.

Кой е най-великият император на Римската империя вижте ТУК.

Прочетете 10 брутални факта за легионите – ТУК.

Всичко за ДРЕВЕН РИМ може да намерите ТУК.

За великите ГЛАДИАТОРИ може да прочетете ТУК.

Кой е последният велик герой на Западната Римска империя може да прочетете ТУК.

Прочетете историята на великия гладиатор Спартак – ТУК.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук