Япония, император, абдикация, церемония
на снимката: новият японски император Нарухито и съпругата му

Японското правителство може да отложи празничния парад за възкачването на престола на новия император заради преминалия опустошителен тайфун, съобщи телевизионният канал NHK.

В момента правителството се опитва да постигне съгласие по този въпрос. Това се дължи на необходимостта от предприемане на широкомащабни мерки заради тайфуна „Хагибис“, който мина през Япония миналия уикенд. Парадът – тържественото преминаване на императорската двойка в открита кола след церемонията по официалното обявяване на възкачването на император Нарухито на трона – трябваше да се проведе на 22 октомври.

Изключително мощният тайфун „Хагибис“ премина над територията на Япония в събота и неделя, носейки със себе си ураганен вятър със скорост до 215 км/ч и проливни дъждове. Десетки реки излязоха от коритата си, язовири преляха и предизвикаха мащабни наводнения Наводнени жилищни райони в редица населени места. Засегнати са над 10 хиляди домакинства. Тайфунът нанесе най-големи щети в префектурите Фукушима, Мияги, Канагава, Точиги, Сайтама и Нагано. При природното бедствие са загинали 77 души, десет се смятат за изчезнали, а 346 са ранените. В районите на бедствието работят 110 хиляди служители на силите за гражданска защита, пожарната и полицията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!