Новият император на Япония, Нарухито, в присъствието на 2 000 гости, обяви възкачването си на трона.

Церемонията беше излъчена от всички телевизионни канали на страната.

„Обявявам днес, на церемонията по интронизацията, че се възкачвам на престола. Кълна се тук, в името на щастието на хората и на световния мир, заедно с народа и според Конституцията, да служа на Япония и на нейния народ като неин символ. Нека мъдростта и усилията на хората водят страната ни към още по-голям разцвет. Желанието ми е тя да допринесе за каузата за мир и приятелство с международната общност и за благополучието на човечеството“, каза император Нарухито.

„От името на народа ние приветстваме императора като символ на държавата Япония и японския народ в полза на мирно и блестящо бъдеще, пълно с гордостта на Япония, към което се протягат човешките сърца. Произнасям молитви за просперитета на ерата на Рейва и императора и изразявам своите поздравления“, заяви в приветственото слово премиерът на Япония Шиндзо Абе.

След речта той извика „бандзай“ три пъти, което означава „10 хиляди години“ – японският аналог на „многая лета“. Това бе подето и от гостите на събитието.

Церемонията по провъзгласяването на императора е една от централните в цикъла, свързан с възкачването му на престола.

Церемонията се проведе в присъствието на 2 000 гости, от които 400 бяха ръководители и представители на чужди държави, сред които и българският президент Румен Радев.

Новият император Нарухито стана монарх на 1 май, след като баща му – Акихито абдикира поради напредналата си възраст.

Тогава той символично пое императорските регалии с мечът Кусанаги-но-цуруги, яшма магатама, както и императорския печат и печатът на държавата Япония. Императорските регалии бяха на трона по време на церемонията по провъзгласяването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук