медальон

Рядък медальон с лика на император Марк Аврелий е сред множеството ценни находки, открити в римско погребение, край Велико Търново, съобщи Newsweek.

Гробовете се намират близо до село Нова Върбовка в България. При археологическите проучвания е открит богат набор от артефакти, включително бижута, монети и съдове, датиращи от първата половина на III в., съобщи Регионалният исторически музей в град Велико Търново, България.

През втората половина на първото хилядолетие пр.н.е. могъщото Одриско царство доминира в региона, където днес се намира България. Но през 46 г. пр.н.е. това царство е завладяно от Римската империя, която управлява в продължение на няколко века.

Артефактите, открити от археолозите край Нова Върбовка, произхождат от два гроба.

В единия от гробовете е открито дете на възраст около 1-2 години, а в другия – двама възрастни – жена на възраст около 45-49 години и мъж, който е бил на около 50-60 години, когато е починал. Антропологичният анализ на останките показва, че лицата от двата гроба най-вероятно са били роднини и че детето е починало преди родителите си.

Един от най-интригуващите артефакти, открити на мястото на погребението, е „рядък и много ценен“ бронзов медальон с изображение на римския император Марк Аврелий, по-известен като Каракала, управлявал в периода 198-217 г. след Христа.

Медальонът е изсечен в древния град Пергам в Мала Азия – територия, която днес се намира в днешна Турция. От едната страна на медальона е изобразена сцена от посещението на императора в Пергам през 214 г. от н.е., където той търси изцеление от гръко-римския бог на медицината Асклепий.

В погребението на детето изследователите откриват няколко артефакта, сред които чифт малки златни обеци, бижута от стъклени мъниста, керамичен съд, използван за съхранение на вино, и два стъклени съда, използвани за събиране на сълзите на опечалените.

В гроба на мъжа и жената археолозите откриват освен този медальон и изящни златни обеци и висулка, наред с други артефакти.

Гробовете са открити случайно, когато тракторист се удря във варовикова плоча, докато оре поле край Нова Върбовка. Шофьорът съобщава за находката на кмета на селото, който впоследствие уведомява полицията. Първоначално е имало подозрения, че погребенията може да са свързани с криминално дело.

След като е установено, че погребенията датират от римската епоха, археолозите започват спешни разкопки.

Смята се, че починалите лица са били заможни земевладелци, чиито имоти са се намирали в административната територия на Никополис ад Иструм – древноримски град, разположен северно от съвременното Велико Търново.

За това свидетелства фактът, че гробните съоръжения са били изградени от тухли, камък и хоросан, с хоросанова мазилка отвътре, което според изследователите биха могли да си позволят само богатите. Възможно е семейството да е притежавало вила в района.

Предишни изследвания показаха, че богатите земевладелци са живеели в именията си в Шумер и са се връщали в Никополис ад Иструм през зимата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук