САЩ, Русия, санкции лица

Предупреждение за голяма заплаха за националната сигурност на САЩ, която идва от Русия, предизвика вълна от коментари във Вашингтон.

Причината – загадъчен пост на председателя на комисията по разузнаване в Камарата на представителите Майк Търнър, съобщава БНТ.

От администрацията на Белия дом успокоиха, че няма място за паника.

Днес на среща на всички американски служби, отговарящи за сигурността, написаното от Търнър вероятно ще е основна тема. От Москва нарекоха информациите за заплаха от руско оръжие – „злонамерено съчинителство“.

Днес постоянната комисия по разузнаването запозна всички членове на Конгреса с информация, свързана със сериозна заплаха за националната сигурност.

„Приканвам президента Байдън да разсекрети цялата информация, свързана с тази заплаха, така че Конгресът, администрацията и съюзниците ни да могат открито да обсъдят действията, необходими за отговор на тази заплаха“, каза Майк Търнър, председател на комисията.

Това послание на републиканеца Майк Търнър стана причина за множество коментари и спекулации. Според публикации в американските медии, които цитират източници в Конгреса и администрацията,

Русия е разработила космическо ядрено оръжие, което може да поразява

разузнавателни и комуникационни сателити. Заплахата е много сериозна, и може изцяло да промени „геостратегическата игра“, пише „Вашингтон пост“.

Конгресмените имат възможност да се запознаят с доклада на разузнаването до утре. Като това става в специално защитени помещения. Според председателя Камарата на представителите в Конгреса, който също е републиканец, място за паника няма.

„Миналия месец изпратих писмо до Белия дом с молба за среща с президента, за да обсъдима секретна информация за националната сигурност.

В отговор на това писмо срещата е насрочена за днес тук на Капитолия с президента Джо Байдън и съветника му по национална сигурност Джейк Съливан. Ще накарам президентската администрация да предприеме съответните действия.

Мога да ви уверя, че здраво държим волана и няма повод за тревога“, каза Майк Джонсън – председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ.

С информацията за новата заплаха е запознат и президентът Джо Байдън, който е инструктирал съветника по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан да проведе среща с т.нар.

„Банда на осемте“, а именно – осемте членове на американския Конгрес, които получават класифицираните сводки на разузнаването.

„Малко съм изненадан от това, че конгресмен Търнър имаше публична изява, въпреки че знаеше за предстоящата среща. Но това е неговият избор. Мога да ви уверя, че съм готов за разговор с него, както и за срещата с представители на службите за разузнаване“, каза Джейк Съливан, съветник по националната сигурност към Белия дом.

Коментарът на Русия – по думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков – това е поредният трик на Белия дом.

„Очевидно е, че Белият дом се опитва – с истини или лъжи, да подтикне Конгреса да гласува законопроекта за отпускане на пари (на Украйна), това е очевидно“, каза Песков.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук