Всички знаят великата история на Римската империя с нейните жестоки гладиатори, умели императори и унищожителни любовни истории.

Въпреки това има няколко детайла, които повечето историци тайно си спестяват, за да представят Древен Рим в по-благоприятна светлина. Е, ние няма да го направим и ще ви разкажем за едни от най-неизвестните детайли от ежедневния живот на римляните.

римляните

Римляните пиели свинска тор като енергийна напитка. Император Нерон особено обичал тази практика, като приготвял питието, накисвайки печена тор в оцет.

римляните

Езикът от фламинго бил считан за деликатес за римските императори. Често той бил сервиран заедно с мозък от фазан и черен дроб от папагал.

римляните

Потта на популярни гладиатори била бутилирана и продавана не жени като афродизиак и козметичен продукт.

римляните

Много римски императори се тровели ежедневно, пиейки коктейли от малки дози познати тогава отрови. Правейки това, те се надявали, че ще получат имунитет, ако някой се опита да ги убие.

римляните

Римските колесничари печелели около 15 пъти по-добре от днешните най-богати спортисти.

римляните

Древните римляни правели фестивал, наречен Сатурналия. Докато той се провеждал често роби и господари сменяли местата си. Празникът в чест на бог Сатурн позволявал робите да бъдат освободени, а било разрешено дори да критикуват господарите си.

римляните

Император Нерон сключил брак с момче на име Спорус, кастрирал го и се държал с него като с жена. Той го наричал с името на покойната си съпруга Сабина, за която се носят легенди, че лично убил с ритници докато била бременна.

римляните

Император Калигула веднъж поискал стотици търговски кораби да бъдат закотвени така, че да формират 5-километров мост. След това той прекарал два дни, галопирайки по него напред-назад.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук