Американският щат Калифорния продължава да се бори с опустошителни горски пожари. Броят на смъртните случаи бързо расте. Жертвите на огнената стихия станаха 5, след като беше потвърдена смъртта на две деца и тяхната прабаба – Джеймс Робъртс на 5 г. и Емили Робъртс на 4 са открити под отломките на къщата им заедно с прабаба им Мелъди Бледсо.

17 души са в неизвестност. В Северна Калифорния беше обявено частично извънредно положение и бяха евакуирани 38 хиляди души.

Пожарите в Северна Калифорния се разрастват, като пламъците опустошиха много от жилищата в покрайнините на Рединг.

Тежките пожари не само успяха да изненадат жителите на града, но сринаха до основи няколко квартала. Все още има хора, които се считат за изчезнали и чиито тела не са открити.

Местният шериф Том Босенко заяви, че очаква да намери живи поне някои от издирваните.

Спасителите са посетили домовете им и не са открили техните автомобили, което се счита за доказателство, че те са се опитали да избягат от огнената стихия.

Пожарите започнаха в началото на седмицата. Те опустошиха над 300 квадратни километра територия.

Огънят тръгна югозападно от Рединг, най-големият град в региона, към малките общности на Оно, Иго и Газ Поинт, където ветровете и безводните условия усложниха гасенето.

Сега пожарът е най-големият в Калифорния и по данни на местните власти се движи с плашеща скорост и в непредсказуеми посоки.

Около 38 000 души са подложени на евакуация, като над 5 000 домове са застрашени от стихията.

Президентът Доналд Тръмп издаде спешна заповед за отпускането на извънредна федерална помощ за районите, засегнати от горските пожари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!