Хонг Конг продължава да е разтърсван от протести. Започналите преди два месеца демонстрации показват желанието на гражданите на острова да запазят демокрацията си, въпреки усилията на комунистически Китай да осуети това.

Протестите засегнаха всички сфери на живот в страната. През последните дни най-потърпевшо е летището в Хонг Конг. Полетите бяха подновени тази сутрин, след втори пореден ден на безредици на терминалите.

Хиляди протестиращи блокираха залите на летището, а на моменти имаше и сблъсъци с полицията, пише Ройтерс.

Протестите в Хонг Конг, които са съпътствани от все повече насилие, вече влязоха в 10-та си седмица.

Продемократично настроени демонстранти са недоволни от ерозията на свободите на гражданите в града, който вече повече от 20 години е част от Китай, след края на британското управление.

Полицията обвини протестиращите на летището в „насилие и тормоз срещу пътници и журналисти“.

Петима бяха арестувани, с което общия брой на задържаните от началото на протестите стана над 600.

Управата на летището в Хонг Конг, което е едно от най-натоварените в света, каза във вторник, че работата му е сериозно нарушена от безредиците.

Полицията използва лютив спрей в опит да разгони хилядите облечени в черно протестиращи.

Управителката на Хонг Конг Кари Лам, чиято оставка е едно от исканията на недоволните каза, че града е „хвърлен в паника и хаос“ от протестите.

Пекин критикува употребата на опасни предмети срещу полицаите и каза, че действията на протестиращите показвали „зачатъци на тероризъм“.

Протестът в Хонг Конг е срещу нарушаването на споразумението известно като „една държава, две системи“, което беше постигнато между Китай и Великобритания, преди Хонг Конг да бъде върнат в рамките на Китай през 1997 г.

Споразумението предвижда голяма степен на автономност на града, която според протестиращите е нарушена от сегашната управа, следваща заповедите на Пекин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!