Не само високите температури и вятъра са причината за пожарите, обхванали Южна България. Хиляди декари изгоряха, а гасенето на пожарите продължава вече трето денонощие.

Оказва се обаче, че не само метеорологичните условия са довели до пламъците. И в Дупница, и в Шишманци огънят е пламнал в резултат на човешка немарливост. В единия случай частна фирма „съхранявала” леснозапалими отпадъци под моста на магистралата, защото „няма къде”. В другия – управителите на завода за отпадъци явно не си вършат работата, след като редовно депото им пламва.

Частично бедствено положение в Дупница заради големия пожар край магистрала „Струма“.

Часове наред продължи гасенето на огъня вчера. И днес магистралата остава затворена.

Вчера за кратко движението бе пуснато в едната посока. Складираните под магистралата тонове отпадъци са причинили огъня.

Предстои днес да дойдат специалисти, които да обследват още веднъж магистралата, за да преценят кога движението да бъде отворено. Една от колоните на моста е със сериозни щети след пожара.

Димът от големия пожар стигна до Благоевград и Кресненското дефиле.

Още през март тази година имаше пожар в района, под моста на автомагистралата над река Джерман, причинен от струпаните леснозапалими отпадъци, собственост на предприятие „Феникс Ресурс“.

Над 50 часа продължава гасенето на пожара на сметището край Шишманци, което в момента тлее в дълбочина.

Заради задимяването на района жители на няколко населени места се събраха рано тази сутрин на протест до завода за отпадъци с настояване отговорните институции да контролират по-сериозно дейността му, за да се сложи край на периодичните инциденти там.

Над двеста души от Шишманци, Белозем, Раковски и други населени места са блокирали пътната отсечка, която е към входа на завода за отпадъци.

Много от тях са с маски, демонстрирайки по този начин, че не могат да дишат, че миризмата е неприятна. Хората са недоволни, че са прекарали още една безсънна нощ, защото димът продължава да се стеле над целият район.

Екипите на пожарната продължават да работят на сметището като тлеещите участъци се обработват с вода и пръст. Извършват се замервания на въздуха като до момента не са отчетени критични нива на отделните показатели.

Продължава и разследването на причините за пожара, а по късно през деня се очакват да започнат и проверките на регионалната инспекция по околната среда и водите.

„През нощта пожарът е локализиран, но днес продължаваме, – всички екипи ще са на място, очакваме и помощ от войската”, съобщи директорът на РСПБЗН – Хасково Комисар Николай Вълчев тази сутрин, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

„Абсолютно безотговорно поведение на хората – местен човек отива, оставя си отпадъците в покрайнините на селото, запалва ги и ги оставя да горят, – това се случи няколко пъти вчера. Така и в Сакар планина – стана пожар вчера, при пристигането на колеги да гасят, виждат трактори, които бягат от мястото на пожара – чистили са пасища. Значи, не знам тия хора с пасищата как не разбраха, че висока температура и силен вятър е изключително опасна комбинация”, съобщи Вълчев.

Колко наказания да получи възрастният човек, който е запалил пожара – тук нещата не опират до наказания, а до работа с населението и отговорност към всички, смята Вълчев.

„Гасенето на пожара е изключително скъпо – два дена работят по сто човека, по двадесет единици техника, ако имаше и хеликоптер, най-вероятно разходът за потушаването на пожара е в размер на стотици хиляди левове, ако сметнем разходите за гориво на техниката само, но и храна за екипите, амортизация, и др.”, допълни Вълчев.

Пожарникарите, военнослужещите и горски служители днес ще извършват контрол по периметъра на тлеещия пожар основно в частта с. Любеново – Родопи.

„Тук днес ще съсредоточим екипите да държат под контрол това, което през нощта сме загасили”, допълни Вълчев.

„Очаква се днес до края на деня пожарът да бъде напълно потушен; тук участват всякакви институции”, завърши директорът на РСПБЗН – Хасково.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!