биткойн риск

Най-голямата криптовалута – биткойнът, рязко се срина през нощта, след като платформата за търговия с криптоактиви „Байненс“ (Binance) съобщи, че се отказва от придобиването на съперника си Еф Ти Екс (FTX), съобщават БТА.

Биткойнът падна до 16 148 долара – най-ниското му ниво от 2020 г., последваха го и другите популярни криптовалути. Миналата нощ биткойнът беше паднал до 16 941 долара след информациите, че Еф Ти Екс има сериозни проблеми с ликвидността, но вчера през деня се покачи до около 18 000 заради надеждите, че „Байненс“ ще поеме платформата. Във вторник биткойнът се търгуваше на нива от около 20 000 долара.

Основна причина за загубите са опасенията на инвеститорите за стабилността на относително младия сектор на крипотвалутите, посочва ДПА.

Малко преди затварянето на американските пазари снощи „Байненс“ обяви, че се отказва от сделката за Еф Ти Екс, тъй като проблемите на платформата надхвърлят способностите на компанията.

Твърди се, че до затрудненията на Еф Ти Екс се е стигнало, след като инвеститори масово са започнали да изтеглят средствата си.

Токенът на Еф Ти Екс – FTT, тази седмица загуби 90 на сто от стойността си и опитва да се стабилизира на около 2 долара, което е малко над рекордно ниското му ниво, постигано някога, от 1,50 долара.

Друга борса за криптоактиви – Оу Кей Екс (OKX), също разкри, че са я потърсили за помощ от Еф Ти Екс, чийто основател и главен изпълнителен директор Самюъл Бакман-Фрид е говорил за задължения, възлизащи на 7 милиарда долара, който трябва бързо да бъдат покрити, посочва Ройтерс.

„Дори Илон Мъск няма да бъде в състояние да сключи сделка, включваща задължения от 7 милиарда долара, след няколко часа преговори. Това е твърде много за нас,“ заяви директорът за финансовите пазари към Оу Кей Екс Леникс Лей. „Дупката е огромна и проблемът ще продължава да виси над криптопазар, докато съдбата на Еф Ти Екс не се изясни“.

Според в. „Уолстрийт джърнъл“ Банкман-Фрид е съобщил на инвеститорите, че Еф Ти Екс се нуждае от 8 милиарда долара, за да покрие изтеглените средства. От платформата отказват официален коментар.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук