електрически стълб

До 31 декември 2025 г. битовите крайни клиенти на електроенергия остават на регулирания пазар. Това приеха на първо четене депутатите на днешното заседание на парламентарната Комисия по енергетика. Решението трябва да бъде одобрено утре в пленарна зала.

В точката, приета от комисията, е записано още, че с решението се възлага на Министерски съвет да предприеме необходимите действия, в това число свързани с изменения в Националния План за възстановяване и устойчивост на Република България, с които да гарантира, че пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за крайните битови клиенти ще се осъществи след 1 януари 2026 г., предаде БТА.

Вносителят Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че в Националния план за възстановяване и устойчивост беше записано битът да отиде на свободния пазар до 31 декември 2025 г., което е същото с настоящото решение. Идеята да се приеме това решение е, че при липсата на парламент може без законова промяна да се направи някаква частична либерализация. „Най-малкото за спокойствие на обществото“, уточни Добрев.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов каза, че Комисията подкрепя оставането на битовите потребителите на регулирания пазар. „На първо място това е заради високите цени на електроенергията. На второ място в момента има много енергийно бедни потребители. А на трето място липсват дефиниция и критерии за енергийно уязвими потребители. Освен това, преди битовите потребители да „отидат“ на свободния пазар, пазарът на едро трябва изцяло да е „излязъл“, добави Иванов.

„Към момента никой не спира битов потребител да излезе на свободния пазар“, изтъкна Иванов. Освен това КЕВР е предвидил битовите потребители да отидат на свободния пазар, но и да се върнат отново на регулирания.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов, който присъстваше на заседанието, добави, че Министерството на енергетика подкрепя предложението битовите потребители да останат на регулирания пазар максимално дълго. Въпреки това именно от неговото ведомство преди седмици дойде предложение именно за обратното, ако потребителите използват повече от определено количество електроенергия. Предложението обаче беше оттеглено. Вижте още.

Компенсациите за небитовите потребители на електроенергия да продължат и през цялата 2023 г., гласува още енергийната парламентарна комисия. При това се предвижда те да бъдат по-големи от подпомагането, което получават тази година.

В момента всички небитови потребители се подпомагат, като им се покрива изцяло разликата за потребление над 250 лв. за мегаватчас. Парите за тези компенсации се финансират от отчисления от държавните производители на ток – основно АЕЦ „Козлодуй“. Тази схема приключва действието си на 31 декември 2022 г.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Защо въобще всички продажби политици на прехода са се съгласили с условието на ес, битовите потребители да излязат на свободния пазар,и защо никой не казва какъв апокалипсис ще последва

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук