регистрацията Божков
на снимката: Васил Божков

Бизнесменът Васил Божков и неговият съдружник Георги Попов, които, по последна информация са в Обединените арабски емирства, а прокуратурата е изпратила искане за тяхната екстрадиция, са напуснали страната с напълно валидни служебни паспорти, издадени от Министерството на външните работи.

Информацията е на сайта „БиволЪ”, който се позовава на получен отговор от пресцентъра на МВнР.

Именно с тези служебни паспорти, Божков и Попов са напуснали страната. Кога точно са напуснали България не е ясно. Със сигурност обаче това се е случило преди 29 януари, когато бяха обявени за международно издирване. На 31 януари главният прокурор съобщи, че Васил Божков и партньорът му са задържани в Обединените арабски емирства.

„Паспортите с поредни номера 440210366 (Божков) и 440210367 (Попов) са били издадени на 26 август 2019 г. “във връзка с изтичането на срока на предишни служебни паспорти” – обясняват от Външно,  разкривайки всъщност, че двамата са ползвали тази привилегия години наред”, пише „БиволЪ”.

В статията се добавя, че въпросните служебни паспорти са анулирани на 17 февруари 2020 г., след първото официално отправено запитване от Биволъ до МВнР.

Прокуратурата и министерството на правосъдието се заканиха, че ще бъде изпратено експресно искане за екстрадиция на двамата, но това се проточи малко във времето, тъй като се наложи цялата документация да бъде преведена на арабски език.

По информация на правосъдното министерство, документите са изпратени на 17 февруари, когато се анулирани и служебните им паспорти.

„Факт е, че от момента на обявяването им за издирвани лица, до официалното искане за екстрадиция Васил Божков и Георги Попов са имали валидни български служебни паспорти, все едно изпълняват важна мисия за българската държава”, пише „БиволЪ”.

Сайтът е изпратил запитване до МВнР на какво основание са издадени служебните паспорти, но от там са отказали да им отговорят.

При повторно питане, МВнР отговоря на „БиволЪ”:

Тези документи са издадени  във връзка с изтичането на срока на предишни служебни паспорти на г-н Божков и г-н Попов, издадени според Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от МВнР на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта.

„Всъщност от МВнР заобикаля отговора за основанието, като не казва конкретно по коя точка от Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти са издадени паспортите на Божков и Попов. От всичките изредени в нея случаи – държавни служители, кметове, съдии, висши военни и т.н., Божков и Попов попадат единствено в хипотезата по Член 5 точка 12 – членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации и Член 5 точка 14 – лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи.Васил Божков и Георги Попов обаче не са членове на нито една браншова организация, сдружение или федерация от национален мащаб, показва справка в справочната система “Дакси”. Двамата са членове на Управителния съвет на Български Съюз за Физическа Култура и Спорт (БСФС), който претендира да е правоприемник на социалистическата спортна мегаструктура. Но всъщност става дума за сдружение, което не е регистрирано като национална спортна организация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта”, пише „БиволЪ”.

И се добавя:

„Остава възможността на Божков и Попов да са възлагани конкретни външнополитически задачи по преценка на предишните и на сегашния министър на външните работи. Не звучи сериозно аргументът, че паспортите са били просто подновени, защото преиздаването на служебните паспорти не е автоматично и трябва да е налице основание за това. Никъде в Наредбата няма опция за автоматично подновяване, напротив – специално е указано, че лица от ограничен кръг имат право на такива привилегировани документи след извършване на проверка за наличието на законово основание за тяхното издаване”.

„БиволЪ” констатира, че „от всички данни, както и от упоритото укриване от страна на правителствените институции на законово основание и всички обстоятелства около привилегированото положение на Божков и Попов, с ранг на държавни служители, става ясно, че служебните им паспорти вероятно са издадени в разрез със закона”.

От МВнР отказват да съобщят кой именно – министърът или негов заместник, е подписал за издаването на паспортите на Божков и Попов.

По-късно стана ясно, че Божков и Попов май не са напуснали страната със служебните си паспорти, а с други, които също са притежавали.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!