Протестът на медицинските сестри, който прерасна в барикада, е напът до доведе до сериозни политически последици. Депутатите и от управляващите, и от опозицията „яхнаха” протеста и започнаха да се замерят с обвинения .

Председателстващият заседанието Емил Христов се оказа неспособен да овладее страстите в залата. Няколко пъти направи забележка на депутатите и от ГЕРБ, и от БСП, които не си дават шанс да се чуят.

Срещу него също имаше отправени критики от опозицията по начина на водене на заседанието.

Народното събрание дори обяви 15 минути почивка, за да се уталожи напрежението между депутатите.

По-рано от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че „голямата вина е на правителството на Бойко Борисов за провала в здравната реформа”.

„Днес отново показахте обаче неразбиране на проблема, арогантност и цинизъм. Вместо да го признаете проблема, нарекохте случилото се провокация. Две години тези медицински сестри са на улицата, на протести, на срещи с вас и вие наричате това провокация. Вместо да признаете проблема и да тръгнем да търсим решение проявихте арогантност като показахте, че Здравна комисия в този момент може да заседава между 3 и 5 минути и то в присъствието на тези медицински сестри. Г-жа Дариткова, която е и лекар сутринта нарекохте тази жена (Бойка Анастасова, която излезе на перваза на прозореца на Партийния дом – бел. ред.) с психически проблеми, с нестабилно психологическо заседание. Малко прилича на Цветанов, който оттук казваше престъпници на лекари“, каза Нинова.

Според Нинова е недопустимо лекар да дава диагноза на жена, действала в момент на отчаяние, а не заради нездраво психическо състояние.

„Лепите етикети на хората в безсилието си да решите проблема. Няма как да не хвърлите вината на някой друг. На нея, сега и на НСО. Казвате, че те са виновни. Разбира се, че НСО или която и да е служба, не може да посяга физически на беззащитни хора и жени. Ако са превишили правата си, да си носят отговорността по закон. Голямата вина е на правителството на Бойко Борисов за провала в здравната реформа“, каза още лидерът на БСП.

Тя посочи, че алтернативата на БСП е болниците да не са търговски дружества, намалено ДДС на лекарства.

„За такава реформа се иска желание, характер и пълно съзнание, че се изправяш срещу силата на стотици милиони частни интереси. Ето това не ви стига. Вие нямате нито желание, нито характер да направите тази реформа, но ние имаме и това желание и ще проявим този характер. Реформата на здравеопазването ще стане факт, когато българският народ даде доверие на „БСП за България“, подчерта Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отговори видимо ядосана:

„Декларацията, която чухме затвърждава моето впечатление, убеждението на ПГ на ГЕРБ, че сме свидетели на организирана провокация с политическа цел маскирана зад синдикални искания. Тази декларация е подготвена вероятно още вчера“.

И обясни същото, което каза и на журналистите по-рано:

„Искам тук да представя коректният прочит на събитията и коректната хронология. Уважаеми колеги, членове на Здравна комисия, не подвеждайте председателката на „БСП за България“. Всички бяхте свидетели в залата, всички бяхме свидетели на това, че протестиращите бяха допуснати от ръководството на Комисията по здравеопазване, защото ние винаги сме държали на диалога с тях. Никога не сме имали притеснения за това да чуем конструктивни предложения и техните искания, когато са представени по коректен начин. Те нахлуха по време на заседанието на комисията, което не продължи три минути. Самите те заявиха, че се явиха в 16.00 ч., а заседанието започна в 15.30. След приключване на заседанието се барикадираха в далечния ъгъл на залата, като поискаха контакт само с журналистите. Дори представителите на БСП не влязоха в контакт и не разговаряха с тях. Това беше конкретната ситуация и това беше представено некоректно от вас, защото най-вероятно колегите членове на Здравна комисия са ви подвели. Аз не вярвам вие да манипулирате от тази трибуна събитията“, каза още Дариткова.

По думите й част от тази провокация е Инициативния комитет на неуспялата кметица на София Мая Манолова.

„Те са професионалисти по здравни грижи, но никой не знае колко представители на съсловието стоят зад тях. Регистрирани са като синдикална организация. Диалогът с тях продължава вече повече от една година. Не са в никакъв случай две години, но за съжаление техните искания се променят и не можем да отговорим на всички. Министерството на здравеопазването е изпълнило своите ангажименти във възможностите на закона. Към тези протестиращи представителки се присъедини г-жа Мая Манолова. Виждам остра конкуренция кой да оглави протеста на 6 медицински сестри между „БСП за България“ и Мая Манолова“, каза още д-р Дариткова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ обвини и НСО, че са действали неадекватно.

„НСО е длъжна да осигури реда в сградите на Народното събрание. НСО наистина днес създаде една рискова ситуация. Отново искам да опровергая една лъжа. Аз съм казала, че жената е с нестабилно психологическо състояние. Това беше очевидно – жена, която стои на ръба на прозореца и не може да води разумен диалог с риск за здравето си иска да наложи някакви неясни искания – не може да бъде преценена като стабилна. Една подобна ситуация демонстрира неподготвеност на служителите в НСО. Тези жени са са прекарали цяла нощ в сградата“, каза още д-р Дариткова.

От своя страна, депутатът от ДПС и заместник-председател на парламента Нигяр Джафер каза:

„Категорично подкрепяме исканията на медицинските сестри и другите медицински специалисти за по-добро заплащане. Това, което се случи е отчаян опит, на отчаяни хора да привлекат вниманието към своите проблеми. Смятаме и винаги сме смятали, че диалогът между хората и между институциите е по-добър вариант за решаването на каквито и да е проблеми, отколкото противопоставянето. Призоваваме за разговори, но и за чуваемост. До този момент не сме свидетели на резултати от тези разговори“, каза още д-р Джефер.

На въпрос дали тя одобрява този начин за барикадиране в парламента, д-р Джафер отговори: „Вече казах, че това е отчаян опит да се привлече вниманието. Друг е въпросът, че смятаме, че бърнаут синдрома след медицинските спеицалисти дава вече резултати“, каза още д-р Джафер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!