конференция

Международна конференция, организирана от евродепутата Радан Кънев, със съдействието на групата на ЕНП в ЕП, посветена на кризата на правовата държава в новите държави членки на ЕС и предстоящия Европейски механизъм за гарантиране на Върховенството на закона в ЕС, се провежда в София днес.

Организаторът Радан Кънев е в доброволна карантина заради коронавируса и не присъства физически в залата, но се включи онлайн.

Организаторите пишат:

„Общият механизъм на ЕС за мониторинг във връзка с демокрацията, върховенството на правото и основните права е една от възможностите на ЕС да се справи с предизвикателствата пред върховенството на правото в различни държави-членки. Гарантирането на върховенството на правото е необходимо условие за успешното прилагане на политиките на Съюза. Мерките не може повече да се ограничават до мониторинг и санкции на отделни държави-членки. Разговорът за бъдещия общ правосъден механизъм, неговите възможности и последици, е изключително важен, както за целия Европейски съюз, така и конкретно за България”.

В събитието участват представители на българските и европейски институции представители в Европейския парламент, представители на академичната общност и на неправителствени организации и журналисти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!