Владимир Путин, Реджеп Ердоган
на снимката: президентите на Турция и Русия - Реджеп Ердоган и Владимир Путин

Дори и по стандартите на Владимир Путин да унижава чуждестранните си колеги, отношението му към президента Реджеп Ердоган беше зрелищно. Но не в добрия смисъл.

На срещата с Путин, вследствие на скорошните боеве във въздушното пространство над Сирия, при които загинаха 34 турски войници, може би се очакваше, че Ердоган ще заеме твърда позиция срещу руския лидер. Или поне по-твърда линия, за разлика от покорното му държание миналия път.

Владимир Путин, Реджеп Ердоган
на снимката: президентите на Турция и Русия – Реджеп Ердоган и Владимир Путин

В крайна сметка Ердоган знае добре, че Русия е упълномощила Башар Асад да извърши атаката, при която загинаха негови войници. Руснаците знаеха къде се намират турските сили преди удара. В крайна сметка Путин е отговорен за кървавия стратегически контекст тук. В рязко нарушение на споразуменията за прекратяване на огъня с Турция, атаката (умишлено насочена към училища и болници) предизвика нова бежанска вълна към турските граници.

Затова Ердоган имаше причина да втвърди тона спрямо Москва. Вместо това, той реши да оближе ботушите на Путин.

„Искам още веднъж да изкажа съболезнованията си за смъртта на вашите войници в Сирия”, започна Путин, без дори да погледне Ердоган в очите. И продължи с шоуто си, вкарвайки малко черен хумор.

„Това винаги е голяма трагедия”.

И след това бившият подполковник от КГБ изрече най-голямата лъжа:

„За съжаление никой, дори сирийските военни, не знаеха за местонахождението на турските войници”.

После добави:

„Сирийски войници също пострадаха”.

Всеки лидер с някакво елементарно самоуважение или национална гордост би прекъснал Путин в този момент. А както стана ясно, Ердоган знае, че Путин е бил наясно с местонахождението на турските войници. Знае, че тези войници са били целта на Путин и са удари с неговото позволение. Думите на Путин вчера бяха обида за всички турци.

Владимир Путин, Реджеп Ердоган
на снимката: президентите на Турция и Русия – Реджеп Ердоган и Владимир Путин

Ердоган безизразно се вгледа в Путин и му отговори без дори да има намек за гняв в гласа му. Путин беше спечелил. Удивително е, че тогава Ердоган реши да се направи още по-слаб.

Той се извини, че срещата се провежда в Москва, а не в Анкара, въпреки, че той я е поискал. Ердоган знае, че срещата е в Москва, тъй като Путин иска да унижи Ердоган, карайки го да се моли за компромис на чужда територия.

Но вместо да заобиколи този въпрос, турският президент заяви, че е приел да се срещнат в Москва, заради конституционните промени на Путин. Щеше да е смешно, ако не беше жалко.

Винаги е било опасно Ердоган да позволява на Путин да го изиграе отново, но това е нещото, което виждаме сега. Съединените щати и другите съюзници на Турция в НАТО бяха готови да втвърдят позициите си срещу натиска на Путин.

Координираните икономически действия можеха да доведат Асад до просешка тояга и по този начин да принудят Русия да отстъпи Идлиб.

Но Ердоган не успя да направи това на срещата очи в очи. Изправен пред човека от КГБ, той се огъна. Ататюрк сигурно се върти в гроба си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!