Борис Писториус, германия
Борис Писториус. сн: БГНЕС

Борис Писториус е новият военен министър на Германия. Социалдемократът е министър на вътрешните работи в провинция Долна Саксония и ще замести на поста подалата вчера оставка Кристине Ламбрехт.

62-годишният Писториус е юрист. Вътрешен министър в Долна Саксония е от 2013 година. Преди това е бил кмет на родния Оснабрюк.

Писториус е роден през 1960 година. Следвал е политически науки в Оснабрюк и Мюнстер. През 1976 година става член на Германската социалдемократическа партия.

Политикът от Долна Саксония е смятан за хардлайнер по отношение на вътрешната политика в рамките на СДП. През 2017 г. той представи документ за социалдемократическата вътрешна политика, в който, наред с другото, се предвиждаше

решителен подход срещу терористичните заплахи,

значително увеличаване на персонала на полицията и подобряване на борбата с киберпрестъпността.

Писториус многократно е предлаган за министерски постове във федералното правителство, но всъщност е разглеждан по-скоро като възможен наследник на министъра на вътрешните работи Нанси Файзер. При положение, че тя стане главен кандидат на изборите в провинция Хесен и се насочи към местната политика.

След оставката на Андреа Налес Писториус се кандидатира за федерален председател на социалдемократите през 2019 г. в дует със своята партийна колежка Петра Кьопинг. Първоначално се смяташе, че двамата имат добри шансове, но в хода на дългата процедура по кандидатстване дуетът остана без шансове.

Във вторник се появиха и спекулации за генерала от Бундесвера Карстен Бройер като възможен наследник на Ламбрехт. Бройер е командир на Териториалното командване на Бундесвера, което беше създадено през септември. Става дума за висшето командване на

операциите на Бундесвера в Германия,

например в случай на бедствия. Той също така планира и координира разполагането на части на Бундесвера в чужбина или транспортирането на войници на съюзниците от НАТО през Германия.

Другите кандидати за наследник на Ламбрехт бяха Ева Хьол, комисар на германския Бундестаг по въпросите на въоръжените сили, Хубертус Хайл, министър на труда, лидерът на СПД Ларс Клингбайл, Зимети Мьолер и Томас Хичлер, парламентарни секретари в Министерството на отбраната, Волфганг Шмид, ръководител на канцеларията на канцлера, и Карстен Шнайдер, комисар на федералното правителство за Източна Европа

Очаква се германското правителство да заеме позиция относно доставката на бойни танкове за Украйна. Полша е обещала на Киев доставката на германски танкове Leopard, а германското правителство ще трябва да се съгласи на този износ. Британците искат да доставят основни бойни танкове Challenger 2.

Новият министър на отбраната трябва също така бързо да пренасочи Бундесвера към националната и съюзната отбрана. Шолц обеща на НАТО да осигури до 2025 г. оперативна бронирана дивизия, която да подсигури източния фланг. Освен това трябва бързо да се поръчат спешно необходимите боеприпаси и заместители на военните материали, доставени в Украйна от запасите на Бундесвера. Една от задачите на новия ръководител на министерството е и по-нататъшното ускоряване на обществените поръчки.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук