Китай

Китай е навлязъл в „ера на отрицателен прираст на населението“, след като данни разкриха исторически спад в броя на хората за първи път от 1961 г. насам.

В края на 2022 г. в страната е имало 1,41175 млрд. души в сравнение с 1,41260 млрд. година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро във вторник, което представлява спад с 850 000 души, съобщи „The Guardian“. Спадът бележи началото на това, което се очаква да бъде дълъг период на намаляване на населението, въпреки големите усилия на правителството да обърне тенденцията, пише изданието.

В навечерието на оповестяването на данните Цай Фанг, заместник-председател на Комисията по земеделие и селски райони на Националния народен конгрес, заяви, че населението на Китай е достигнало своя пик през 2022 г., много по-рано от очакваното. „Експерти в областта на населението и икономиката прогнозираха, че до 2022 г. или не по-късно от 2023 г. страната ни ще навлезе в ера на отрицателен прираст на населението“, каза Цай.

От няколко години китайското правителство се опитва да насърчи хората да имат повече деца и да предотврати надвисналата демографска криза, причинена от застаряващото население. Новите политики се стремят да облекчат финансовите и социалните тежести, свързани с отглеждането на деца, или активно да стимулират раждането на деца чрез субсидии и данъчни облекчения.

Някои провинции или градове обявиха парични плащания за родители, които имат второ или трето дете. Миналата седмица град Шънджън обяви финансови стимули, които се изразяват в обща сума от 37 500 юана (5 550 долара) за семейство с три деца.

Въпреки това, след десетилетия на политика за едно дете, която наказателно обезкуражаваше раждането на повече деца, и нарастващите разходи за съвременен живот, сред двойките остава съпротивата.

На пресконференция във вторник Канг И, ръководител на Националното статистическо бюро, заяви, че общото предлагане на работна ръка в Китай все още надвишава търсенето и хората не трябва да се притесняват от намаляването на населението.

Китай е на път да бъде изпреварен от Индия като най-многолюдната държава в света, пише „The Guardian“.

Миналата година раждаемостта е била 6,77 раждания на 1000 души, което е по-малко от 7,52 раждания през 2021 г., отбелязвайки най-ниската раждаемост в историята. В реални цифри през 2022 г. са регистрирани с повече от един милион по-малко раждания в сравнение с предходната година, когато общият брой на ражданията е бил 10,62 милиона.

Страната също така регистрира най-високия си коефициент на смъртност от 1976 г. насам, като регистрира 7,37 смъртни случая на 1000 души в сравнение с коефициента от 7,18 смъртни случая през 2021 г.

Цай заяви, че е необходимо да се коригират социалните политики на Китай, включително грижите за възрастните хора и пенсиите – национална финансова тежест, която ще се влоши в бъдеще и ще се отрази на икономическия растеж на Китай.

В интернет някои китайци не бяха изненадани от изявлението, като заявиха, че социалният натиск, който стимулира ниската раждаемост, все още се запазва.

„Цените на жилищата, социалните помощи, образованието, здравеопазването – причините, поради които хората не могат да си позволят да имат деца“, заяви един коментатор в Weibo.

„Кой сега се осмелява да има деца, цените на жилищата са толкова високи, никой не иска да се ожени и дори да се влюби, камо ли да има деца“, казва друг.

Според експерти в областта на населението строгите политики на Китай за нулев COVID, които бяха в сила в продължение на три години, преди да бъдат рязко отменени, което доведе до претоварване на медицинските заведения, са причинили допълнителни вреди на мрачните демографски перспективи на страната.

И Фусян, изследовател в областта на акушерството и гинекологията в Университета на Уисконсин – Медисън, и експерт по демографските промени в Китай, заяви, че намаляването на населението се случва почти десетилетие по-рано, отколкото са прогнозирали правителството на страната и ООН.

„Това означава, че истинската демографска криза в Китай е отвъд въображението и че всички предишни икономически, социални, отбранителни и външни политики на Китай са се основавали на погрешни демографски данни“, заяви И в Twitter.

„Демографските и икономическите перспективи на Китай са много по-мрачни от очакваното. Китай ще трябва да се подложи на стратегическо свиване и да коригира своята социална, икономическа, отбранителна и външна политика. Китай ще подобри отношенията си със Запада“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук