Дейвид Петреъс
На снимката: Дейвид Петреъс

САЩ и техните съюзници, включително НАТО, ще унищожат руските войски в Украйна, както и Черноморския флот на Москва, ако президентът Владимир Путин използва ядрено оръжие в Украйна, пише британският в. „Гардиън“, цитирайки бившия ръководител на ЦРУ Дейвид Петреъс.

Генералът от резерва уточни, че не е разговарял със съветника по националната сигурност Джейк Съливан по въпроса, но подчерта, че евентуално използване на ядрени оръжия ще бъде „толкова ужасяващо, че трябва да има отговор – това не може да остане без реакция“. Освен това радиацията ще достигне до територията на държави членки на НАТО, което може да бъде третирано като нападение, задействащо член 5-и от договора на организацията, каза той.

Петреъс подчерта, че целта не е да се стигне до ядрена ескалация, обаче „трябва да се покаже, че това не може да бъде прието по никакъв начин“.

Според бившия директор на ЦРУ Путин е „отчаян“, имайки предвид украинското настъпление и съпротивата, на която се натъква мобилизацията в Русия. „Реалността на бойното поле, пред която е изправен, според мен е необратима“, добави генералът в оставка и изтъкна, че мобилизацията, анексирането и дори завоалираните ядрени заплахи „не могат да го измъкнат от тази конкретна ситуация“.

В някакъв момент ще трябва да започнат преговори – и те ще са началото на края, предрича Петреъс. „Но заплахата трябва да се приема сериозно“, добавя още бившият военен.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук