Цветан Василев
на снимката: Цветан Василев

Издирваният от „Интерпол“ български бизнесмен Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич. Това каза бившият сръбски премиер /2003-2004/ и лидер на „Нова партия“ Зоран Живкович. Вчера пък българският главен прокурор Иван Гешев заяви, че Василев е „пазен от руската държава“ с помощта на Сърбия.

„Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата“ – каза Живкович в сградата на Скупщината.

На снимката: бившият сръбски премиер Зоран Живкович

Той показа снимки на Василев с бившия президент на Сърбия Томислав Николич.

„Николич не беше просто до него. Те си говореха. Той му бе спонсор, а къде беше онзи (Александър Вучич)? И той беше там. По-късно заводът фалира, задълженията му бяха опростени“, каза още Живкович.

Той призова Вучич, „който отговаря за всичко в света и Вселената“, незабавно да отговори на искането на съдебните власти за екстрадиране и на жалбите от региона. Според Живкович заради подобни случаи евроинтеграцията на Сърбия остава спорна.

Изявлението на Живкович идва само ден след като главният прокурор Иван Гешев поиска от европейските институции съдействие за екстрадирането на Цветан Василев, който от 6 години се укрива в Сърбия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!