Чакалнята на Еврозоната гарантира стабилността на банковата система – не виждам в Европа държава в евро да е по-зле от България, каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

„Тези, които сме били в социализъм рязко се отличаваме от тези, които са с евро и които са в тази част на Европа. Опитаха се и по тази тема за еврото да говорят, че това е едва ли не нещо лошо. Чакалнята гарантира банковата система. Нищо повече. Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България“, заяви министър-председателят.

И добави:

„Някоя държава, която да е въвела евро, да е по-зле от други? Но това е друга тема, ще й дойде и на нея времето да говорим. Защо ги е толкова страх от чакалнята на Еврозоната, защо ги е толкова страх, че не могат да се нарушават така лесно банковите закони и да се фалират банки? Това са големите опасности за нашите противници. Това, което се правеше досега. Глобалният банков съюз означава дисциплина, контрол и гарантирани финанси. Това означава. Като се направи това, което прие нашият парламент по фиксирания курс днес, в кое сме против. Защо сме против? Обаче виждате в България какво се говори. Това глобално ни привързва към Европа на първа скорост, към белите държави, към които винаги нашите деца се стремят и искат да живеят в тях“, коментира още Борисов.

Премиерът Бойко Борисов коментира забраната на съдия Андон Миталов да влиза в Съединените щати заради корупция. Министър-председателят заяви, че не е бил учуден като чул името на българина, на когото ще бъде забранено да влиза в САЩ заради корупция.

„Изказвал съм се срещу съда, само когато спечелих дело, а в крайна сметка аз платих парите. Защото ми се видя много – хем да осъдиш някого, а таксите, които ми наложиха, надвишиха парите, които получих. Сиреч глобиха ме с 2000 лева. Затова няма да се произнасям. Но, когато са видели човек с повдигнати обвинения да е  в Москва и да получава орден, сигурно са си задали и те въпроси. И може би оттам тръгна цялата работа. Едното е работа на САЩ, имат го в техния закон. А другото е решение на български съдия – той е независим, така е решил.“

Припомняме, че вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпео оповести, че се забранява на съдията от специализирания съд Андон Миталов, който пусна обвинения в шпионаж Николай Малинов в Москва, за да получи орден от руския президент Владимир Путин, да влиза на територията на Щатите.

Борисов коментира решението на Миталов лаконично.

„Той е независим. Така е решил“.

Премиерът заяви още, че писмото на Иван Гешев до европейските институции във връзка с проблемите около екстрадицията на Цветан Василев, не е съгласувано с правителството.

„Ние не се месим в дейността на независимата съдебна власт. Нито е съгласувано, нито ме е питал някой, нито искам да коментирам тази тема. България беше само хвалена за борбата с корупцията“.

Министър-председателят е на двудневно посещение в Брюксел, където се срещна с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Обсъждана е зелената сделка на ЕС, която, според премиера, ще е голям проблем за България.

„Всички знаят, че 60% от електроенергията ни идва от въглищата и колко милиарда трябва да дадем за това. Но надали Европа ще се откаже от нея и надали ЕП ще спре да иска това да стане по-скоро. Трябва следващите 10 години да се работи много активно. До 10-15 години трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или технология, която да не замърсява околната среда“, каза премиерът.

По думите му по време на разговорите крайъгълните камъни са били финансовата рамка, зелената сделка и бюджетът.

„За България в момента, това, което сме постигнали, въпреки намаления бюджет с 60 млрд. евро, е да получим толкова и повече пари, колкото сме имали, в процентно съотношение”, отбеляза премиерът във връзка с преговорите по Многогодишната финансова рамка за периода 2021 – 2027 година.

В рамките на визитата си в Брюксел Борисов е запознал ръководителите на двете европейски институции и с регионите, където сме по-изостанали.

Отново е била обсъдена важността на кохезионната политика, която изглажда разликите между различните части на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук