Бившият финансов министър на Афганистан обвини за падането на правителството корумпирани служители, които са измислили „войници призраци“ и са взимали пари от талибаните.

Халид Пайенда каза пред Би Би Си, че повечето от 300 000 войници и полицаи в счетоводството на правителството на практика не са съществували.

Той каза, че фантомният персонал е добавен към официалните списъци, за да могат генералите да приберат заплатите им.

Талибаните бързо взеха контрола над Афганистан през август, след като американските сили се оттеглиха след 20 години в страната.

Пайенда, който подаде оставка и напусна Афганистан с напредването на ислямистката групировка, каза, че записите, показващи, че силите за сигурност са значително превъзхождащи талибаните, са неверни.

„Начинът, по който беше направена отчетността, беше като се пита началника в тази провинция колко хора има и въз основа на това бихте могли да изчислите заплатите и разходите за дажби и те винаги ще бъдат завишени“, каза той.

Бившият министър каза, че числата може да са били завишени повече от шест пъти и включват „дезертьори и мъченици, които никога не са били отчетени, защото някои от командирите са държали банковите им карти“ и са теглили заплатите им, твърди той.

Отдавна има въпроси относно броя на афганистанските войски.

Доклад от 2016 г. на Специален главен инспектор на САЩ за възстановяване на Афганистан (Sigar) твърди, че „нито Съединените щати, нито техните афганистански съюзници знаят колко афганистански войници и полицаи всъщност съществуват, колко всъщност са на разположение за служба или, по-широко, истинската природа на техните оперативни способности“.

В по-скорошен доклад Sigar изрази „сериозни опасения относно разяждащите последици от корупцията… и съмнителната точност на данните за действителната сила на силите“.

Пайенда каза, че на войските, които наистина са съществували, често не им е било плащано навреме, докато има генерали, които са били „двойно подплатени“ – взимат правителствените си заплати и след това също приемат плащания от талибаните, за да се оттеглят без бой.

„Цялото усещане беше, че не можем да променим това. Така работи парламентът, така работят губернаторите. Всички биха казали, че потокът е мътен от самия връх, което означава, че самият връх е замесен в това“, каза той.

Той каза, че не смята, че бившият президент Ашраф Гани е „финансово корумпиран“. Отговаряйки на въпрос за обвиненията в корупция в министерството на финансите, Пайенда каза:

 „Съгласен съм с това до известна степен, но по тези въпроси – абсолютно не.“

Той добави, че Западът е „част от“ някои от провалите в Афганистан и определи участието на САЩ и НАТО в страната като „страхотна пропусната възможност“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!