турция Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков.

Афганистан има потенциала да промени политическата карта на света, както и на всички суперсили. В момента водещите държави се занимават с тази тема – не спират пресконференциите и анализите както на САЩ, така и на ЕС като съюз и като отделни страни членки. Русия и Китай също взеха отношение към това, което се случва. Това коментира ескпертът по международни отношения проф. Владимир Чуков специално за ДЕБАТИ.БГ. 

Най-значимото, което се случи през последните дни в Афганистан, е обявяването на 12 имена от бъдещото талибанско правителство, но всъщност се оказа, че са назначени 31. Това предизвика скептицизъм в целия свят, обясни той.

Той подчерта, че случващото се в страната много силно ще резонира в средна Азия и ще размести пластовете. Вече има декларация от 6-те, граничещи с Афганистан държави, която изразява негативно отношение. Въпреки това има една държава, която може да извлече потенциални ползи – Пакистан.

Тези хора, които се появиха няма как да удовлетворят нито един от страничните фактори. Това, което се прокрадва като предположение е, че Пакистан ще е държавата, която може би задкулисно, е доволна. В Кабул вече имаше демонстрации срещу намесата на Пакистан и посещението на шефа на главното разузнаване, което генетично е създател на движението на талибаните.

Той допълни, че традиционно лидерите на талибаните, когато са в изгнание, пребивават именно в тази държава. Лидерите на пакистанското разузнаване са пущуни, такива каквито са и самите талибани и има обусловена етническа близост.

Каква е актуалната ситуация в страната; кои са хората в новото правителство; има ли опасност от нова бежанска вълна и ЕС взел ли е поука от подобната криза отпреди 5 години – четете утре в цялото интервю на ДЕБАТИ.БГ. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук