ЕЦБ икономически растеж

Европейската централна банка запази без промяна паричната си политика, но реши да забави темпото на изкупуване на активи в рамките на пандемичната програма за спешни покупки.

Управителният съвет на централната банка гласува за запазване без промяна на основната лихва по операциите за рефинансиране, известна още като „репо лихва“, на ниво от 0,00%. Заемната лихва се запазва на равнище от 0,25%, а депозитната лихва остава на ниво от  минус 0,5%.

„На база на общата оценка на условията за финансиране и прогнозата за инфлация, Управителният съвет прецени, че благоприятните условия по финансирането може да бъдат запазени при по-умерен темп на изкупуване на облигации в рамките PEPP в сравнение с предходните две тримесечия“, заявиха от централната банка, като уточниха, че забавянето ще се осъществи през четвъртото тримесечие.

Пазарите чакаха с нетърпение решението на базираната във Фракфурт финансова институция, надявайки се на знаци за неизбежното свиване на стимулите, въведени заради пандемията от COVID-19, на фона на високата инфлация и силният икономически растеж.

През август инфлацията в Еврозоната достигна 10-годишен връх от 3%, надминавайки значително целевата стойност от 2%.

Пандемичната програма за спешни покупки бе въведена през март 2020 г., за да подкрепи икономиката на Еврозоната по време на кризата с COVID-19. Програмата е в размер от 1,85 трлн. евро, като се очаква тя да продължи до края на 2022 г.

Някои анализатори смятаха, че ЕЦБ още днес ще обяви свиване на пакета от стимули от месец декември, след като по-рано Федералният резерв на САЩ сигнализира, че вероятно ще започне да затяга паричната си политика до края на годината.

 

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард обяви, че финансовата институция е ревизирала нагоре прогнозата за икономическия растеж на Еврозоната през 2021 г.

„Фазата на възстановяване все повече напредва. Икономиката до голяма степен се отвори отново“, коментира Лагард на пресконференцията след заседанието на ЕЦБ.

Според централната банка брутният вътрешен продукт на региона на единната валута ще нарасне с 5% през тази година. Предходната прогноза бе за ръст от 4,6%. .

За 2022 г. се очаква увеличение от 4,6%, а за 2023 година – 2,1%.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук