От следващата седмица Китай пристъпва към разпродажба на американски държавни облигации в размер на 3 милиарда долара, информира в. „Уол стрийт джърнъл”.

Това ще бъде сред най-големите разпродажби от 2004 г., а причина е подетата от САЩ търговска война с въвеждането на мита върху китайските стоки.

Китай е най-големия външен кредитор на американската икономика. Централната банка на страната държи американски държавни облигации за един трилион долара или почти 20% от целия държавен дълг на Вашингтон, държан от външни купувачи.

В същото време щетите за Китай от търговската война на САЩ му струват милиарди долари. В отговор за половин година Пекин намали вложенията в американските ценни книжа за 7,7 млрд долара.

Сега Китай смята да разпродаде американски облигации със срок за погасяване от 5, 10 и 10 години за общо 3 млрд долара. Финансистите се опасяват, че тома може да струва много на американската икономика. Ако Китай продаде значителна част от американските дългови книжа, стойността им ще падне, а доходността рязко ще се повиши. Това автоматично ще вдигне цената на заимстванията за САЩ – и за компаниите, и за редовите потребители. Това вещае подкопаване на икономическия растеж. Пускането на дългови книжа ще стане за Белия дом по-губещо.

„Икономиката ще се разтресе от повсеместно високи лихвени проценти, което ще има мощен забавящ ефект”, пояснява Джеф Милс, главният инвестиционен стратег на американската PNC Financial Services Group.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук