Кое е най-старото все още живо същество на нашата планета? Това до голяма степен зависи от критерия, който ще се вземе за това какво същество имаме предвид. Има растения с много стари коренови системи и гъби, разпространяващи се под земята и съществуващи вече от хиляди години.

Корените на една колония трепетлики във Фиш Лейк Нешънъл Форест, щата Юта, се оценяват на възраст 80 000 години. Зона от храсти в тасманийските дъждовни гори е непокътната цели 43 000 години. Много старо е и най-голямото същество на Земята – огромната гъба в Орегон, покриваща площ от 2 200 акра (около 8 800 декара), която е на възраст между 2 400 и 7 200 години. Колко стари са обаче най-дълголетните самостоятелни организми?

През 2008 година „Ню сайънтист“ съобщи за един смърч в провинция Даларна, Швеция, който е на възраст над 9 500 години. Последните изчисления показаха, че това е най-старото известно растение и почти сигурно – най-старият все още жив организъм на планетата. Учените смятат, че тайната на дълголетието на дървото се дължи на способността му да обновява стъблото си.

Смърчът от Даларна здраво срази предишният официално известен „суперстарец“ – калифорнийският бор, наречен „Старият човек“. Древното дърво в дивите планини на Калифорния достига едва половината от възрастта на шведския си дядо, който е „навъртял“ 9 550 години (пресметнати чрез въглеродно датиране) и следователно е свидетел на цялата история на човешката цивилизация.

Old_Tjikko_

Както се вижда от снимката, външният вид на дървото не е особено впечатляващ, но на такава възраст не може да се очаква друго.

Смърчът от Даларна е най-старото живо дърво, но, както вече посочихме, има съперници за титлата „най-старо живо същество“. Всичко е въпрос на гледна точка. Учените съживиха, напримир, невероятно древни спори, застинали в кехлибар преди 40 милиона години, но все пак те са били „консервирани“ през цялото това време.

Животните са далеч от тези цифри. Крокодилите, костенурките и някои птици са дълголетни, но може би най-старото живо животно е мида, открита през 2007 година в дълбоките исландски води. Тя обаче е живяла „само“ 405 години. Или пък най-стара е една гренландска акула, чиято възраст се оценява /с доста условности/ на 400 – 500 години?

Колкото и да е чудно, изглежда по-трудно да се определи със сигурност кой е най-старият човек на планетата, дори и от тези, които вече не са между живите. Поне по документи това би трябвало да е Мба Гото, който е от малко село в централната индонезийска провинция Ява и има документи, в които се твърди, че е роден на 31 декември 1870 г., а индонезийските власти са потвърдили, че това е вярно.

В Индонезия обаче започнали да водят регистър на ражданията през 1900 г., а и преди е имало грешки. Той почина през май 2017 година на възраст от над 146 години – доста повече от официалната рекордьорка Жана Калман от Франция, починала на 122 години.

За най-възрастен жив човек на свето Книгата на рекордите на Гинес обяви японеца Хокайдо Масадзо Нонака. Той е на удивителните 112 години и 259 дни, родом от северния японски остров Хокайдо.

Както се вижда, смърчът от Даларна има основателни претенции да бъде най-дълголетният жив самостоятелен организъм. Останалите претенденти дори не са близо до неговата възраст.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!