градинар

Отбелязваме професионалният празник на хората, работещи в областта на растителната защита – 16 януари. Той е обявен с Решение на Министерски съвет от 28 септември 2005 г.

Преди 126 години, с указ на княз Фердинанд от 16 януари 1896 г., е утвърден първият нормативен акт в България в областта на растителната защита: „Закон за мерките против филоксерната зараза (чума по лозата) и за възстановяването на опустошените от нея лозя“.

С него се поставя официално регламентираното начало на борбата с вредителите по растенията и на растителнозащитната дейност у нас.

Националната служба за растителна защита, която функционира до края на 2010 година като специализиран орган към МЗХ, e създадена с Постановление № 131 от 15 юли на МС и последвала Заповед на министъра на земеделието и хранителната промишленост от 14 октомври 1992 г. Тя има контролни и разпоредителни функции, съгласно Закона за защита на растенията.

В началото на 2011 г. със създаването на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) НСРЗ става Дирекция „Растителна защита и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци“ в БАБХ. Тя трябва да ръководи и координира дейността на областните дирекции по безопасност на храните в областта на растителната защита, качеството на пресните плодове и зеленчуци и задълженията на Република България по Международната конвенция по растителна защита. Нейна задача е изготвянето на методически указания и инструкции, свързани с прилагането на фитосанитарното законодателство.

Денят на растителнозащитника за първи път е честван тържествено на 16 януари 2006 г. в аулата на Аграрния университет в Пловдив по повод 110 годишнина от издаването на първия нормативен акт на България в областта на растителната защита.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук