Светият синод на БПЦ отхвърли предложението на Ловчанския митрополит Гавриил за свикване на Всеправославен събор, който да реши статута на Украинската православна църква.

„Бидейки загрижени за съхранението на единството на Светата Православна Църква и за недопускане на насилствено завземане на църкви и манастири в диоцеза на каноничната Украинска Православна Църква с предстоятел Негово Блаженство митрополит Онуфрий да бъде предложено на сестрите Православни Църкви в най-скоро време да бъде свикан Всеправославен Събор, който най-авторитетно и канонично да реши въпроса за автокефалията на УПЦ и за преодоляване на разкола в Украйна. Да бъде свикан Всеправославен Събор по подобие на Разширения и надюрисдикционен събор в София през 1998 г., който спомогна значително за преодоляване на разкола в Българската Православна Църква“ – мотивира предложението си Гавриил.

„За“ проекторешението са гласували Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският Йоан и Видинският Даниил.

„Против“ свикване на Всеправославния събор са гласували Негово Светейшество патриарх Неофит, Сливенският митрополит Йоаникий, Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, Доростолският митрополит Амвросий, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум и Старозагорският митрополит Киприан.

С особено мнение са Неврокопският митрополит Серафим и Врачанският митрополит Григорий.

Резултатът от това гласуване означава, че Светият синод на БПЦ не подкрепя искането на Руската православна църква за оказване на помощ при разглеждане за автокефалията на Украинската православна църква. Вместо това Синодът реши специално създадена за църковния разкол в Украйна комисия да разгледа писмо на руския патриарх Кирил, в което той уведомява за тревожните събития, свързани с Украинската православна църква и прави историческа ретроспекция. След като комисията се запознае с писмото, Синодът ще изготви позиция по въпроса.

В края на август Вселенският патриарх Вартоломей лично заяви пред руския патриарх Кирил, че решението за даряване на автокефалия на Украинската църква е вече взето.

„Въпросът за автокефалията на Украинската православна църква е решен и ние продължаваме напред“, казал тогава той на среща с главата на Руската църква.

В отговор на това решение Руската църква обяви, че ще прекрати връзките се с Вселенската патриаршия. Църквата е едно от средствата на външната политика на Москва, а патриарх Кирил, който и при посещението си в България преди това се държа като политик, а не като духовно лице, се стреми всячески да предотврати отделянето на Украинската църква.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!