Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик. Това заяви държавният глава Румен Радев в Пловдив, коментирайки за първи път визитата на патриарха на Русия у нас и отправените от него упреци срещу България и нейния президент.

„Но аз не съм само президент, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи”, добави Радев.

Според държавния глава, по-важен е въпросът „кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение, да експлоатира кризата в нашите отношения”.

„Нашата признателност към Русия е признателност на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата признателност не е за сметка на нашето достойнство. Тази позиция аз по категоричен начин отстоях пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които бяха на срещата. Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят. Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение”, каза още българският президент.

Припомняме, че преди няколко дни в руските медии се появи запис от срещата на патриарх Кирил и президента Румен Радев, на който се вижда как руския духовен глава говори с назидателен тон на българския държавен глава, защото омаловажавал делото на руските войни по време на Освободителната война, отдавайки почит на загиналите войници от други националности.

Патриархът на Русия каза нещо подобно и пред българските медии преди да отлети за Москва.

Скандалът не спира вече повече от седмица. У нас също думите на патриарх Кирил бяха посрещнати различно – вицепремиерът Валери Симеонов реагира остро и дори нарече патриархът на Русия „второразрядно ченге от КГБ” и „цигарен митрополит”. Коалиционният му партньор Волен Сидеров пък се ядоса на Симеонов и го призова да се извини на духовното лице.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!