Германският министър на външните работи Хайко Маас и министърът на финансите Олаф Шолц призовават за координирани общоевропейски мерки срещу пандемията. Това становище те защитават в съвместна статия, публикувана в няколко водещи европейски медии, съобщи ДПА.

Засега по въпроса за общия отпор срещу коронавируса има сериозни разногласия между страните-членки на ЕС. Те се отнасят предимно до това колко финансов ресурс да бъде употребен за справяне с икономическите последици от пандемията, а утре този въпрос ще бъде дискутиран отново от финансовите министри.

„Европейската солидарност не е еднопосочна улица, а политика на животозастраховане за нашия континент. Европа сега е изправена пред общата задача да подсили съществуващите програми, да попълни пробойните и да изгради спасителна мрежа за всички страни от ЕС, които се нуждаят от допълнителна подкрепа. ЕСМ вече позволява „на страните от еврозоната да заемат капитали заедно при еднакво благоприятни условия. За Италия това би означавало свежа инжекция от 39 млрд. евро, а за Испания – 28 млрд. евро“, посочват двамата министри.

Те защитават позицията, че общи инициативи на ЕС – спасителен план чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) и Европейската инвестиционна банка, могат да бъдат използвани като инструменти за смекчаване на последствията от пандемията. Маас и Шолц не споменават общите европейски облигации – идея, с която германското правителство по принцип не е съгласно.

Колективните дългови инструменти биха позволили на Испания Франция и Италия да получат инвеститорски пари при по-добри условия. Идеята за „коронавирусни еврооблигаци“ изглежда привлекателна в този момент, но Германия винаги се е противопоставяла на тези облигации, защото се опасява, че финансово недисциплинирани страни могат да извлекат ползи от финансовото й благоразумие.

Маас и Шолц обаче се изказаха в полза на възможността за формиране на „общоевропейски гаранционен фонд“. Негова задача би била да осигури ликвидни средства за малкия и среден бизнес. Той може да се използва и за финансова подкрепа за страните членки на ЕС чрез инициативата SURE, предложена от ЕК, която е замислена с цел редуциране на рисковете от безработица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук