българската икономика дълг

Държавата пласира успешно облигации за половин милиард лева. Това съобщи БНБ. Новата емисия е с отрицателна среднопретеглена годишна доходност – минус 0,02 на сто, или казано просто, кредиторите ще плащат на бюджета за това, че са му дали пари.

При обявяването на аукциона бе съобщено, че държавните ценни книжа се предлагат с нулева лихва.

Интересът към емисията е бил висок – подадените поръчки са достигнали 616,6 млн. лв. Πocтигнaтият ĸoeфициeнт нa пoĸpитиe e 1.23. Cpeднaтa цeнa нa дoпycнaтитe дo yчacтиe в ayĸциoнa пopъчĸи e 99.98 лв. нa 100 лв. нoминaл. Най-голямо количество облигации – почти 94%, са придобити от банки. Останалите проценти са разпределени между застрахователни компании, пенсионни фондове и други инвеститори.

Успехът на емисията е обясним – банките са пълни с пари и за тях е по-добре да ги инвестират в държавни ценни книжа, което подобрява качеството на портфейлите им, вместо да ги държат „на склад“ и да плащат лихви на БНБ.

След одобрението на тези поръчки новопоетият дълг от началото на годината нарасна до 1,8 млрд. лева. Поставеният от Закона за бюджета таван за нови задължения на държавата през 2021 г. е 4.5 млрд. лева.

Досега през 2021 г. бяха проведени шест аукциона за продажба на лихвоносни съкровищни облигации, като в един от търговете Министерството на финансите отказа поръчките заради неблагоприятни условия.

14 държави членки на ЕС са отчели съотношение на дълга над 60% от БВП, а България е сред най-добре представящите се държави

В края на първото тримесечие на 2021 г. съотношението на държавния дълг към БВП в еврозоната надхвърли 100% за първи път – съотношението остана 100,5%, в сравнение с 97,8% в края на четвъртото тримесечие на 2020 г. В ЕС съотношението се е увеличило от 90,5% на 92,9%.

Заемите на Гърция, която страда от огромни задължения след кризата с държавния дълг, се увеличиха с 25 процентни пункта през миналата година. Това увеличава поетите от нея задължения до 341 млрд. евро, или 205,6% от БВП, което прави съотношението на дълга към икономиката на страната най-голямото в Европа.

Италия отчита второто най-високо съотношение на дълг към БВП от 155,8%, което е ръст с 21,2 пункта спрямо 2019 г., но е най-задлъжнялата държава в Европа в абсолютно изражение с дълг от 2,57 трилиона евро.

Естония, относително нова в блока с единната валута, и България, надяваща се да приеме еврото, са сред най-добре представящите държави със съотношение дълг към БВП от само 18,2% за Естония и 25% за България.

Германия, която е най-голямата икономика в еврозоната, отчете нарастване на дълга си с 10 процентни пункта до 69,8% от БВП, а втората по големина Франция отбеляза ръст от 18 пункта до 115,7% от БВП.

Правилата на ЕС, които сега са отменени заради пандемията, обвързват правителствата с публичен дълг не по-висок от 60% от БВП. Въпреки това статистиката показва, че 14 държави членки са отчели съотношение на дълга над 60% от БВП.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук