министър Стойчо Кацаров
на снимката: д-р Стойчо Кацаров

МЗ е готово да стартира изцяло амбулаторно лечение на пациенти с COVID-19. Това съобщи здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред журналисти в Народното събрание. Решението на НЗОК излиза в утрешния брой на „Държавен вестник“.

„Вчера имаше заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на който те одобриха изменение в методиката за заплащане на лекарите в болничната и извънболничната в посока на увеличаване на тези средства. На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти. Днес тази методика беше съгласувана от БЛС, с директори на столични ДКЦ-та“, каза той.

Кацаров каза още, че очаква другата седмица 39-те първоначално регистрирани COVID зони, да станат поне 150. Така пациентите с COVID ще могат да бъдат лекувани и амбулаторно.

Отделно от това Министерство на здравеопазването,  по една своя програма за подпомагане на лечебните заведения за COVID, ще осигури на всички новоразкрити COVID зони, възможност да получат безвъзмездно апаратура на стойност до 50 хил. лева.

„10-15 млн. лв. допълнително за лекарства биха дали повече спокойствие“, коментира още Кацаров.

Утре в „Държавен вестник“ ще излезе решение на НЗОК със списък от лекарства, които ще могат да се предписват на болни с COVID.

Лекарствата и всички видове изследвания ще бъдат безплатни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук