Европейската агенция по лекарствата, хакери,

Европейската агенция по лекарствата заяви днес, че вариантът на коронавируса, известен като „Му“, може да се приеме като причина за безпокойство. Въпреки че все още няма данни, които да показват, че той ще изпревари доминиращия щам Делта.

„Му“, който за първи път беше идентифициран в Колумбия през януари и е известен научно като B.1.621, беше класифициран по-рано този месец като „вариант от интерес“ от Световната здравна организация.

„EMA, макар и фокусирана главно върху силно трансмисивния вариант Делта, разглежда и други варианти, които може да се разпространяват, като Ламбда (идентифициран в Перу) и отскоро Му“, каза ръководителят на ваксинационните стратегии Марко Кавалери в брифинг за пресата.

Базираният в Амстердам регулатор, който извършва проверка на лекарствата за 27-членния ЕС, ще обсъди с разработчиците на ваксини ефективността на настоящите ваксини при справянето с варианта Му.

„Трябва обаче да кажа, че все още нямаме данни, които да показват, че вариантът Му се разпространява толкова много и дали има някакъв шанс да изпревари варианта Делта като доминиращ щам“, допълни той.

Всички вируси, включително SARS-CoV-2, който причинява Covid-19, мутират с течение на времето. Повечето мутации имат малък или никакъв ефект, но някои могат да повлияят на свойствата на вирусите, включително на възможността за разпространение, тежестта на заболяването, което причиняват, и тяхната резистентност към ваксини.

Понастоящем СЗО идентифицира четири обезпокоителни варианта на Covid-19, включително Алфа, който присъства в 193 страни, и Делта, присъстващ в 170 страни. Предстои да бъдат наблюдавани пет варианта, включително Му.

След като е открит в Колумбия, Му е докладван в други южноамерикански страни и в Европа. СЗО заяви, че разпространението му в световен мащаб е спаднало под 0,1 % сред последвалите случаи. В Колумбия обаче той съставлява 39% от случаите.

ЕМА ще проучи възможността за ваксиниране на деца на 5-11 години

Европейската агенция по лекарствата (EMA) възнамерява да проучи възможността за ваксинация срещу коронавирус при деца на възраст 5-11 години. Това беше обявено на брифинг от ръководителя на Отдела по здравни заплахи и ваксинация на EMA Марко Кавалери.

Според него данните, получени от САЩ, показват, че с разпространението на варианта Делта броят на подрастващите, които не са ваксинирани, ще се увеличи драстично.

„Двете иРНК ваксини, одобрени в ЕС, разрешават употреба при хора на възраст над 12 години. Счита се, че преимуществата от използването на тези ваксини сред подрастващите превъзхождат рисковете“, подчерта експертът.

ЕМА очаква да получи данни за поне някои ваксини през есента, за да се прецени дали ползите надвишават рисковете при деца на възраст 5-11 години.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!