Иванка Тръмп
на снимката: Иванка Тръмп

Дъщерята на американския президент – Иванка Тръмп и бившият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли са сред кандидатите за поста президент на Световната банка, пише „Файненшъл таймс”.

Вестникът не уточнява източника на своята информация.

Припомняме, че на 1 февруари сегашният президент Джим Йон Ким ще освободи мястото, а временен ръководител ще бъде изпълнителният директор Кристалина Георгиева.

Тя не може да оглави институцията, защото по правила президент на банката е гражданин на САЩ.

Институцията смята да приключи обсъждането на кандидатурите в средата на февруари, а избора на нов президент – в средата на април.

КОЯ Е ИВАНКА ТРЪМП

38-годишната Иванка Тръмп е дъщеря на президента на САЩ Доналд Тръмп и чешкия модел Ивана Тръмп.

Иванка има двама родни братя, по-големият е Доналд Джон Тръмп-младши и Ерик Фредерик Тръмп.

Тя започва своята кариера като фотомодел. За пръв път се появява на корицата на списанието Seventeen през 1997 г. След това се снима за много други списания. От началото на 2000-те години Иванка започва да отделя на работата си като модел все по-малко и по-малко време, предпочитайки бизнеса и писателството.

Мелания и Иванка Тръмп

Почти веднага след завършването на икономическия факултет на Пенсилванския университет тя е включена във висшия мениджърски ешелон на компанията Forrest City, занимаваща се с недвижими имоти.

Оттам тя преминава в маркетинговия отдел на компанията Dynamic Diamond Corp, специализирана в продажбата на диаманти.

По-късно основава собствена фирма за производство на бижута Ivanka Trump Collection. Скоро фирмата започва да произвежда и женско облекло и обувки, която е рекламирана от самата Иванка като манекенка. Иванка е също така вицепрезидент на компанията Trump Organization.

През 2006 г. Иванка взема участие в популярното реалити-шоу „Стажантът“, в което баща ѝ е водещ и продуцент едновременно, и участва в продължение на шест сезона.

През 2018г. тя обяви, че слага край на дейността на своята марка дрехи, обувки и аксесоари, чието развитие беше ограничила, за да избегне конфликти на интерес с длъжността си на съветник в Белия дом.

След покачване на продажбите през 2016 г. благодарение на кампанията за президентските избори марката пострада от избирането на Доналд Тръмп и редица вериги магазини решиха да се откажат от нея.

КОЯ Е НИКИ ХЕЙЛИ

Ники Хейли заемаше поста посланик на САЩ в международната организация от януари 2017 година. На 10 октомври 2018г. тя обяви своята оставка и трябва да освободи поста този месец.

На пресконференция в Белия дом Хейли заяви, че причините за напускането ѝ не са лични. Тя обаче не съобщи какви са бъдещите ѝ планове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!