Даниел Смилов
на снимката: Даниел Смилов

Някои от българските партии ясно са се позиционирали в евроскептичния и антиевропейския лагер. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг политологът доц. Даниел Смилов.

„Имаме Патриоти, които непрекъснато експлоатират темата, за да генерират антиевропейски настроения и да ги използват в собствената си изборна кампания. Учудващо е, че към това семейство вече можем да добавим и българските социалисти. При Нинова има сериозен завой на БСП в националпопулистка посока. Тя сега по ключови политики се разминава с нейното  уж европейско семейство на европейските социалисти”, коментира политологът.

По думите му БСП споделя проруски и антиевропейски възгледи.

„ДПС в някакъв смисъл винаги е била проевропейска. Проблемът е, че освен това тя е и партия с изразен бизнес профил, в който има непрекъсната търговия между геополитическо позициониране и  конкретни интереси на фирми и медийни групи, свързани с ДПС”, каза още той.

По отношение на ГЕРБ политологът коментира:

„Остава ГЕРБ. Те са в коалиция с Патриотите и големият въпрос е дали ГЕРБ „цивилизова“ и „нормализира“ българските националпопулисти или тече обратният процес на „патриотизация“ на самия ГЕРБ. И двете хипотези имат аргументи в своя подкрепа.  Относно второто – имаше поредица от позиции, в които Борисов зае страната на Патриотите, като тръгнем от Скрипал, Истанбулска конвенция, антиимиграцията . Най-знакова беше подкрепата, която оказваме на Орбан заедно с шепа държави  срещу огромното мнозинство на ЕС и то за режим, за някои от чийто действия, като затваряне на университети, няма оправдание”.

Цялото интервю с политолога доц. Даниел Смилов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!