Петър Славов и Мартин Димитров
на снимката: Бившите депутати от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров

Бившите народни представители и настоящи членове на „Демократична България“ Мартин Димитров и Петър Славов осъдиха Министерството на финансите заради негов отказ да предостави обществена информация за това колко средства са събрани след приемането на т. нар. „Закон Пеевски“ за КТБ.

Новината съобщи адвокат Славов във фейсбук.

На 13 септември бившите депутати изпратиха 6 въпроса по Закона за достъп до обществена информация. Седмица по-късно шефът на дирекция „Човешки ресурси и административно обслужване“ на МФ отказва да предостави поисканата информация с мотива, че министерството не разполага с нея „във вида, съдържанието, параметрите и периодите, посочени в заявлението“. След това Славов и Димитров завеждат дело срещу решението на ведомството.

Според съдия Синтилска с отказа си да предостави информация финансовото министерство на няколко пъти е нарушило закона. Тя пише в мотивите си, че в случая ведомството не може да твърди, че не разполага с исканата информация, защото пред него се отчитат банковите синдици.

Припомняме, че промените в Закона за банковата несъстоятелност (т. нар. поправка Пеевски) предвиждат обезсилване със задна дата на цесиите и прихващанията, направени по време на квестурата на КТБ, чрез които банката загуби стотици милиони левове. Според текстовете сделките ще се считат за недействителни, независимо от броя на прехвърлянията. Целта е синдиците по-лесно да печелят заведените стотици дела за обезсилване на съответните сделки и по този начин кредиторите на банката да си получат средствата.

Вносителите от ДПС при гласуването на промените миналата година обясниха, че заведените съдебни дела за прихващания са 205, а материалният интерес по тях възлиза на 1.17 млрд. лв. Стойността на заличените обезпечения, които със закона ще се реактивират, пък е 233 млн. лв. Така излиза, че общият ефект от приемането на закона се изчислява на около 1.4 млрд. лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!