Специализираното звено „Антикорупция” привлече като обвиняеми бившите председатели на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, понастоящем КЕВР, Ангел Семерджиев и Светла Тодорова в престъпления по служба. Двамата са с мерки за неотклонение „Подписка“.

На назначения и уволнен от първото правителство на Бойко Борисов Ангел Семерджиев се търси наказателна отговорност, че не е предприел нищо по внесена от частната компания „Овергаз” жалба срещу държавния газов оператор „Булгартрансгаз”, че не дава достъп до преносната мрежа. Така случаят стигна до Еврокомисията, която може да глоби дружеството с над 200 млн. евро.

Светла Тодорова, която престоя на поста председател на тогавашната Държавна комисия за енергийно и водно регулиране, а днес е член на сегашния състав на Комисията за енергийно и водно регулиране е обвинена, че като е отменила решение на регулатора за намаление на такси и цени на газа е облагодетелствала 26 частни газови компании, сред които са и такива на „Овергаз”.

И двамата бивши председатели на енергийния регулатор са заплашени от затвор от 1 до 8 години, ако обвиненията бъдат доказани в съда.

От прокуратурата поясняват, че като шеф на комисията Семерджиев е трябвало да предприеме действия по внесена на 20 януари 2011г. от „Овергаз Инк” жалба срещу „Булгартрансгаз“, че не дава достъп на частното дружество до газопреносната система и до газохранилището в Чирен. В установения двумесечен срок преписката не е внесена на закрито заседание на комисията и така Семерджиев е нарушил служебните си задължения. Освен това той не е проконтролирал дали държавният газов оператор спазва задължението си да осигурява достъп до мрежата си. Бездействието на регулатора провокира „Овергаз” да подаде жалба в Еврокомисията, която започна наказателна процедура за злоупотреба с монопол срещу „Булгартрансгаз”, срещу газовия държавен доставчик „Булгаргаз”и техния собственик „Българския енергиен холдинг”. Сега се чака решението на Брюксел за санкция или отстъпки от страна на държавните фирми и продажба на част от акциите на „Булгартрансгаз”.  Коментира се еднократна глоба от 200 до 300 млн. евро и принудителни мерки, които според обвинението ще доведат до „немаловажни вредни последици, изразяващи се във финансови щети и дестабилизиране на функциите” на трите държавни дружества.

При Светла Тодорова разследването е установило, че инициирала отмяната на решение на регулатора от 1 април 2014г. за намаление на цените на 26 частни газови фирми за пренос на природен газ през газоразпределителната мрежа и тарифите, по които да те продават газ на клиентите си. Също така тя не е изпълнила служебните си задължения да свика заседание за откриване на съответното производство по изменените на газовите цени. От държавното обвинение не казват от съда да е поискано отстраняване на Тодорова от длъжност, така че тя вероятно ще продължи работата си като член на КЕВР.

От прокуратурата припомнят, че се разследва и сегашният състав на енергийния регулатор за начина на определянето на цените на газа и парното в страната, както и на водата в София от началото на април 2017г., както и дали комисията е проверила извършени ли са заявените от газоразпределителните дружествата в бизнесплановете им инвестиции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!