Майкъл Коен, адвокат
на снимката: Бившият адвокат на Доналд Тръмп - Майкъл Коен

Бившият адвокат на американския президент Доналд Тръмп – Майкъл Коен отправи редица обвинения към държавния глава.

Юристът беше изслушан от народни представители в Конгреса на САЩ, след като получи 3-годишна присъда за престъпления, извършени през 12-те години, в които е бил адвокат на Тръмп.

ПРОЕКТЪТ НА ТРЪМП В МОСКВА

Адвокатът заяви, че Доналд Тръмп знаел „какви са плановете за проекта в Москва и го е ръководел“, докато публично отричаше, че има бизнес в Русия.

„По това време аз активно преговарях от негово име в Русия“, каза Коен.

И добави:

„Той ме погледна в очите и ми каза, че няма бизнес в Русия. След това поиска да изляза и да излъжа американския народ, като повтарям това нещо. Той ми нареди да излъжа“.

Именно заради тези лъжи Коен беше осъден, защото бяха казани под клетва пред Конгреса през 2017 г.

По-късно той призна, че е излъгал, че преговорите за небостъргач с името на Тръмп в Москва са спрели през януари 2016 г., както беше заявил пред Конгреса.

Всъщност опитите да се осъществи проекта продължили до юни 2016 г., когато предизборната кампания на Тръмп беше в разгара си.

Коен се извини, че е лъгал Конгреса през 2017 г., като каза, че други адвокати на Тръмп са редактирали показанията му.

Един от сегашните адвокати на Доналд Тръмп нарече тези твърдения на Коен „абсолютно лъжливи“.

ИЗТИЧАНЕ НА ИМЕЙЛИ НА ДЕМОКРАТИТЕ

Майкъл Коен каза, че е бил в офиса на Доналд Тръмп, когато политическият стратег на кампанията Роджър Стоун се е обадил, за да каже на Тръмп, че е говорил с основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж, който го известил за „огромен товар“ имейли, които в следващите няколко дни ще навредят на Хилъри Клинтън.

Коен каза, че Тръмп отговорил по телефона: „Няма ли да е страхотно“.

Официално, Доналд Тръмп отрича да е знаел, че „Уикилийкс” ще публикуват имейли на Демократическата партия по време на предизборната борба.

Имейлите, за които властите в САЩ казват, че са откраднати от руски шпиони, предизвикаха разцепление между демократите, след като показаха, че функционерите в партията твърдо са предпочитали Хилъри Клинтън за свой кандидат, а не Бърни Сандърс.

Роджър Стоун, който сам се хвали, че се занимава с мръсни, политически номера, е обект на разследване за комуникацията си с Уикилийкс и опит да влияе на свидетели.

КАКВО ОЩЕ Е ЗНАЕЛ ЗА РУСИЯ?

Майкъл Коен каза, че обратно на официалната му позиция, Доналд Тръмп изглежда е знаел много за срещата в неговия небостъргач в Ню Йорк между членове на предизборната му кампания и руски адвокат, който обещал „кал по госпожа Клинтън“.

Срещата, състояла се през юни 2016 г., е обект на продължаващото 21 месеца разследване на специалния прокурор Робърт Мълър, дали кампанията на Доналд Тръмп е участвала в план на Кремъл да повлияе на изхода от президентските избори през 2016 г.

Коен разказа за случай, в който сина на президента Доналд Тръмп Младши, минал зад бюрото му и му казал тихо „Срещата е уредена“.

Според Коен Доналд Тръмп отговорил „Добре, дръж ме в течение“.

Важен момент тук е, че Майкъл Коен каза под клетва, че не разполага с никакви преки доказателства, че кампанията на Тръмп се е сговорила с Русия.

„Искам да е ясно – нямам такива доказателства, но имам своите съмнения“, каза Коен.

ТРЪМП Е РАСИСТ

Майкъл Коен каза на народните представители, че президентът Доналд Тръмп е расист.

„Той веднъж ме попита мога ли да му посоча държава, управлявана от чернокож, която да не е лай**на“, каза Коен.

„Това беше по времето, когато Барак Обама беше президент на САЩ“, уточнява Коен.

„Веднъж, докато пътувахме из бедните квартали на Чикагао, Тръмп каза, че само черни мигат да живеят така“, каза Коен.

„Веднъж ми каза, че черните никога няма да гласуват за него, защото са прекалено тъпи. Въпреки това, продължих да работя за него“, каза Коен.

АФЕРИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА

Адвокатът на Доналд Тръмп показа документ, за който твърди, че е доказателство, че Доналд Тръмп му е върнал парите, които Коен дал на порнозвезда, която твърдяла, че имала връзка с Тръмп.

Коен показа копие от превода от 130 хиляди долара, който направил към сметка на Сторми Даниелс, за да я накара да мълчи – същото плащане, за което Майкъл Коен беше осъден за нарушаване на закона за дарения на политически партии.

Адвокатът показа на депутатите и чек за 35 хиляди долара – един от многото, с които Доналд Тръмп му върнал парите, които дал на жените.

„Това, че лъгах първата дама, е едно от нещата, за които съжалявам най-много“, каза Майкъл Коен за Мелания Тръмп.

„Тя е мил и добър човек. Уважавам я много. Тя не заслужаваше това“.

РЕАКЦИЯТА НА ДЕПУТАТИТЕ

По време на сесията, републиканците в комисията заклеймиха демократите, че са поканили за изслушване човек, който е с присъда за лъжи пред Конгреса.

Джим Джордън от Охайо нарече Майкъл Коен, който загуби адвокатските си права вчера, „мошеник“ и „измамник“.

Но председателят на комисията Илайджа Къминс от Мериленд защити изслушването на Коен и изтъкна, че работата на комисията е да търси истината.

След изслушването, когато Къминс беше попитан дали смята, че Доналд Тръмп е извършил престъпление по служба, той отговори „Така изглежда“.

Илайджа Къминс не уточни какво смята за престъпление на Тръмп.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук