На снимката: Крал Албер Втори

Белгийският съд нареди бившият крал Алберт II да бъде глобен 5 000 евро на ден, ако откаже да направи ДНК-тест, съобщава Би Би Си. Алберт II отказа да се подложи на този тест във връзка с дело, което може да докаже, че той има извънбрачно дете.

Съдът в Брюксел нареди на 84-годишния бивш монах да даде проба до три месеца или рискува да се предположи, че той е бащата на педесетгодишната Дафне Боел. Тестът за бащинство се налага, защото белгийската художничка, израснала в едно от най-богатите семейства в страната, посочи Албер II като истинския си баща. Съдията разпореди, за всеки ден, в който Албер II избягва теста, да плаща по 5000 евро на тъжителката. Албер II отново отказа и обяви, че ще се опита да обжалва решението във Върховния съд на Белгия.

На първа инстанция съдът реши, че Албер II трябва да си направи ДНК тест, за да бъде решен казуса.

Бившият крал отхвърля тези твърдения. Слуховете, че той е имал незаконно дете се появиха през 1999 г. след публикуването на неоторизирана биография на съпругата му. Твърденията предизвикаха скандал в кралското семейство и приключиха с медийни слухове в Белгия.

Г-жа Боел за първи път каза, че крал Алберт II е неин баща по време на интервю през 2005 г. Нейната майка, баронеса Сибил де Селис Лонгчамп твърди, че двамата са имали връзка в периода 1966 г. и 1984 г., когато той е бил принц Алберт.

Заради смъртта на по-големия си брат през 1993 г. на 62 г., принц Алберт се качва на трона. Той бе на тази позиция до юли 2013 г., когато обяви абдикацията си по здравословни причини и бе заменен от сина си Филип. Малко след това г-жа Боел започва съдебно дело срещу бившия крал, за са докаже бащинството му.

За аферата се разбра от книга на съпругата на кралица Паола, съпругата на бившия монарх. Тя написа през 1999 г., че Албер II е имал дете от друга жена, докато са били женени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук