Пол Манафорт

Бившият ръководител на кампанията на президента Доналд Тръмп – Пол Манафорт и неговият делови партньор Рик Гейтс не се признаха за виновни по обвиненията за пране на пари и заговор срещу САЩ. Въпреки това Манафорт е поставен под домашен арест и е принуден да плати гаранция от 10 милиона долара.

Двамата станаха първите обвинени в продължаващото разследване за предполагаема руска намеса в президентската кампания през 2016г. Обвиненията срещу Манафорт и Гейтс включват общо 12 точки. Според обвиненията двамата са прехвърляли пари чрез тайни банкови сметки и така през офшорни сметки са изтекли общо над 75 млн. долара. Манафорт, според обвинението е „изпрал“ 18 милиона. В обвиненията се посочва, че Манафрт и Гейтс са агенти на бившия президент на Украйна Виктор Янукович и неговата Партия на регионите.

„Манафорт използва скритото си чуждо богатство, за да се наслаждава на пищен начин на живот в САЩ, без да плаща данъци върху този доход”, се казва още в обвиненията.

Адвокатът на Манафорт – Кевин Даунинг, подчерта, че клиентът му е прекратил работата си за Украйна две години преди да се включи в кампанията на Доналд Тръмп и че няма доказателства за сътрудничество между предизборния щаб на днешния президент и руското правителство.

Разследването е ръководено от специалният съветник на Министерството на правосъдието Робърт Мюлер.

Манафорт, на 68г., е служил на кампанията на Тръмп от юни до август 2016г., преди да подаде оставка на фона на доклади, че е получил милиони незаконни плащания от проруската  политическа партия в Украйна – Партията на регионите, която подкрепя бившия украински лидер Виктор Янукович.

Мюлер разследва финансовите и недвижимите имоти на Манафот, както и предварителната му работа за тази политическа група. Гейтс е дългогодишен бизнес партньор на Манафорт и има връзки с много от същите руски и украински олигарси. Той също така е бил заместник на Манафорт по време на краткият си мандат като председател на кампанията на Тръмп.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук