На снимката: Мартин Винтеркорн

Германските прокурори съобщиха, че са повдигнали обвинения срещу бившия главен изпълнителен директор на „Фолксваген“, Мартин Винтеркорн, и четирима други мениджъри, заради скандала с манипулирането на вредни емисии, наречен „дизелгейт“.

Те са „обвинени в множество престъпления, като най-сериозното е случая на измама и нарушение на закона срещу нелоялната конкуренция“, заявиха от прокуратурата.

Винтеркорн е набелязан заради ролята си на „гарант“ пред властите, че групата не продава засегнати от измамата превозни средства, „дори след като е знаела за незаконните манипулации“.

Прокурорите в Брауншвайг съобщиха, че Винтеркорн е знаел за измамния софтуер от 2014 г. насам.

В изявлението на прокурорите се посочва, че на обвиняемите се полага наказание от 6 месеца до 10 години лишаване от свобода, ако бъдат осъдени, и че бонусите, получени от продажби на базата на измамата, могат да бъдат конфискувани.

По-рано бе съобщено, че „БМВ“, „Даймлер“ и „Фолксваген“ са нарушили антитръстовите правила. Европейският съюз ги предупреди, че предварително разследване е заключило, че те са се съюзили в заговор да не се конкурират в технологията за контрол на емисиите.

В резултат на това европейските потребители може да са били лишени от възможността да купуват автомобили с най-добрата налична технология, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!