Бившият външен министър Даниел Митов се сдоби с обвинение от Софийската градска прокуратура.

Обвинителен акт беше внесен и срещу  бившия заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин.

Митов е обвинен за престъпление по служба, а Ангеличин в безстопанственост.

На сайта на прокуратурата пише, че бившият външен министър е обвинен, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като министър, при условията на продължавано престъпление, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави облага за търговско дружество, и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458,03 лв. за Министерство на външните работи (МВнР).

В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество инкриминираната сума и не е предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.

Даниел Митов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Христо Ангеличин пък е обвинен, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като заместник-министър на външните работи, в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване“ в МВнР, не е упражнил  достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция.

В резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на близо 500 000 лева, изплатени по силата на две споразумения, сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение.

Вместо да се спази законът, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, МВнР сключило две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) с МЗХ, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез Министерството.

С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

Предстои насрочване на делото от съда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!