Експлозията в австрийския газоразпределителен хъб „Баумгартен“ причини прекъсване на доставките от Австрия в редица европейски страни. Най-засегнати са Италия, Словения, но и Унгария, и Хърватия. Засега не е ясно кога доставките ще бъдат възстановени.

Италия дори обяви извънредно положение при газовите доставки. Италианският министър на индустрията заяви, че страната има сериозни проблеми с доставките на газ. Министерството на икономическото развитие все пак подчерта, че страната не е застрашена от непосредствена енергийна криза, тъй като има достатъчно газови резерви.Обявяването на извънредно положение се прави в съответствие с европейските правила и националния план за извънредни случаи, посочи ведомството.

Същевременно „Газпром експорт“ обяви, че работи по преразпределението на потоците от синьо гориво и прави всичко възможно, за да гарантира доставките на клиентите си по това транспортно направление.

„Баумгартен“ е разположен източно от столицата Виена. Той е основният център за разпределение в Австрия на газовите доставки от Русия и Норвегия и е един от най-големите газови терминали в Европа. Годишният му капацитет е 40 милиарда кубични метра.

При експлозията в „Баумгартен“ загина един човек, а 18 бяха ранени. Взрива предизвика и пожар, който вече е потушен, но терминалът е затворен. Причините за инцидента са технически, обяви полицията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!