Бившият вицепремиер и министър на здравеопазването в предишното служебно правителство Илко Семерджиев осъди прокуратурата заради воденото срещу него дело за принуда, по което беше оправдан миналата година, съобщи „Лекс“.

Семерджиев заведе иск за 100 000 лева срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, по който Софийският градски съд (СГС) му присъжда обезщетение от 25 000 лева. Отделно прокуратурата е осъдена да плати на бившия вицепремиер и 8700 лева, които той е платил за адвокат, както и над 400 лева разноски по делото.

Обвинението срещу него беше, че като служебен министър през март 2017 г. е принуждавал чрез заплахи тогавашната шефка на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) проф. Асена Сербезова да си назначи за заместник Боян Доганов. В разговор Семерджиев казал на Сербезова, че ако не назначи Доганов, той „ще го назначи на нейно място, ще я уволни и ще ѝ направи други неща“.

Делото срещу него беше внесено в съда през 2018 г. и за по-малко от година Семерджиев беше оправдан на две инстанции, но прокуратурата протестира и делото стигна до ВКС, а в решението на върховните съдии се казваше, че обвинението е било изначално несъставомерно.

В иска си до СГС Семерджиев казва, че воденото дело срещу него е било широко отразено, злепоставило го е в обществото и е опозорило доброто му име. Рязко пострадала и политическата му кариера, защото делото му попречило да стане съветник на президента Румен Радев.

Показания в полза на бившия вицепремиер са дали съпругата му – Стоянка, както и настоящият служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, който беше заместник на Семерджиев в предишното служебно правителство.

Съпругата му разказва, че по времето, когато му е повдигнато обвинението, имало пропуски в лекарствената политика, водещи до недостиг на медикаменти за онкоболни и диабетици и Семерджиев искал да има заместник на Сербезова, която тогава управлявала еднолично. Тя обаче подала сигнал в прокуратурата срещу него и след три дни говорителят на главния прокурор направил изявление, в което дори цитирал годините затвор, на които може да бъде осъден Семерджиев.

Стойчо Кацаров пък свидетелства, че със Семерджиев възложили на Сербезова проверки за недостига на лекарства, но тя не се справила и ги организирали те, като успели да го намалят със 70%, но тогава дошло „шокиращото за всички обвинение“.

В решението на съдия Валерия Банкова се казва, че несъмнено воденото дело се е отразило тежко на Семерджиев, като тя изрично подчертава, че обвинението е за извършено деяние от позицията на министър на здравеопазването, който е натоварен с голяма обществена отговорност, макар да не става дума за престъпление по служба.

„Съдът приема за доказано по делото, че процесът е бил широко разгласен в медиите, включително и чрез отразяване изявления на представители на ответника, което, както се установява от свидетелските показания е било „огромен шок“ за ищеца, който приемал „тежко всички изявления на говорителя на прокуратурата“.

Тя обаче не приема, че делото се е отразило на работата на Семерджиев, защото той е запазил поста си на служебен министър и след обвинението. За отражението на процеса върху политическата му кариера, съдът допълва, че то не е доказано установено, но приема, че е оказало влияние.

За да уважи иска на Семерджиев само до 25 000 лева, съдия Банкова напомня, че делото е приключило в разумен срок, а той е бил с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“.

„При определяне на този размер съдът взема предвид и факта, че самото осъждане на Прокуратурата, повдигнала и поддържала незаконното обвинение, има основно репариращо действие, предвид моралния, а не имуществения характер на подлежащите на обезщетяване вреди“, пише в заключение съдия Банкова.

Решението ѝ не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук