Хаотично, нерегламентирано, нелогично. По този начин се характеризира секторът с лавандулово масло у нас, обобщи Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската асоциация на етеричномаслените култури в парфюмерията и козметиката в ефира на БНР.
В последните две години, в които пандемията и лошите климатични условия удариха производителите, проблемите стават все по-видими. Подобно на розовото масло, което се изкупува на много ниски цени и няма план и стратегия за пласирането му, лавандуловото също остава непродадено заради ниско качество.
Над 100 тона лавандулово масло от миналата година залежава в складовете, а в същото време никой в България не знае кой и колко лавандула произвежда.
„Неофициално лавандуловите насаждения са около 180 квадратни километра. В последните три години има изключително голям бум на нови насаждения, огромни плантации се създадоха в Северна България“, допълва Андреева.
В същото време голяма част от непродаденото лавандулово масло е с недобро качество. Около 200 тона лавандулово масло се произвежда в България.
Подобно и на розите свръхпроизводството на лавандула започна след няколко добри години с високи цени, когато започна масово прозиводство, заради „бързи печалби“, което не влияе добре.
За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини