Rosober
Розопроизводителите се оплакват от ниската изкупна цена

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов съобщи, че българското производство на розово масло ще бъде защитено в закона.

Министърът дойда на фермерски пазар пред „Министерството на земеделието, храните и горите“. Той поясни, че предстоят разговори с министъра на здравеопазването, защото производството на парфюмерия от розово масло се контролира от това ведомство.

Порожанов обяви, че през юни или юли ще заработи регистър, в който ще бъдат вкарани всички биопроизводители. С промените в закона ще се ограничи безконтролното използване на формулировката, че даден продукт е произведен от българско розово масло. Ще има ясни критерии кой продукт ще може да се пише като произведен от български розов цвят. Министърът съобщи още, че предстоят проверки на дестилериите.

Екоминистърът Нено Димов пък говори за програмата „Натура – 2000“. Той я посочи като много добра европейска политика, на която, за съжаление, през 2004 – 2005 г. са били положени лоши основи в България.

„На фермерския пазар, обаче, може да видим добрия пример от работата на програмата, защото тук продукцията е много чиста и с добри качества. Освен това се търгува и на добра цена, от която производителите могат да печелят“, допълни Димов.

Цената на розовия цвят спадна рязко през последните седмици и това накара българските розопроизводители да излязат на протест. Демонстрантите често засипваха пътища с набран розов цвят, за да привлекат внимането към проблемите си. Стана ясно, че има нелоялна конкуренция, която е сериозен фактор за спадането на изкупните цени и за съмнения в качеството на предлаганото розово масло.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!