Благоевградската общественост, с поднасяне на венци и цветя, почете паметта на Тодор Александров – възстановител и обединител на ВМРО, убит на днешния ден през 1924 година. 

Още като ученик Тодор Александров е посветен в революционните идеи на ВМРО от учителя му Даме Груев, издига се до воевода на скопския революционен окръг, а от 1911 г. е член на ЦК на организацията.

Александров е не само революционер, той е и български учител, възпитаващ обич и патриотизъм към България. Офицер, участник в Балканските и Първата световна война, за което е награден лично от германския кайзер с железен кръст за храброст.

През 1919 г. Тодор Александров връща ВМРО на балканската сцена – организацията, от която треперят всички врагове на българщината между двете световни войни.

5 години по-късно – на път за конгреса на Серския революционен окръг, близо до село Сугарево в Пирин планина, Тодор Александров заедно с телохранителя Панзо Зафиров, са коварно простреляни. Погребани са там до параклиса Свети Пророк Илия, където всяка година отдаваме почит на делото му.

Убийствотому оказва голяма щета върху революционното дело в Македония, защото отключва отново братоубийствените войни, чието начало е поставено през 1907 г. с убийството на Иван Гарванов и Борис Сарафов.

В историятатой остава като възстановителят, обединителят и стожерът на организацията в едни много тежки времена.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук