авторско право

ЕС достигна важен крайъгълен камък, като 70 % от пълнолетното население вече е напълно ваксинирано. Общо над 256 милиона вече са получили пълен курс на ваксинация, става ясно от съобщение на Комисията.

Това съвпада и с целта, поставена от Комисията – до края на юли да осигури на държавите-членки достатъчно дози ваксини за пълната ваксинация на този процент хора.

Стратегията на ЕС за напредване заедно се отплаща и поставя Европа в авангарда на световната борба срещу COVID-19. Но пандемията не е приключила. Имаме нужда от повече. Призовавам всички, които могат, да се ваксинират. А също така трябва да помогнем и на останалата част от света да се ваксинира. Европа ще продължи да подкрепя партньорите си в това усилие, по-специално държавите с ниски и средни доходи, заяви председателят на Европейската комисия — Урсула фон дер Лайен

По думите й бързата, пълна ваксинация на всички целеви групи от населението — в Европа и по света е от ключово значение за контролиране на въздействието на пандемията.

ЕС е изнесъл за други държави по света около половината от ваксините, произведени в Европа — толкова, колкото е доставил и за своите граждани. Освен това като част от усилието на ЕС за споделяне, „Екип Европа“ има за цел до края на 2021 г. да предостави най-малко 200 милиона дози ваксини, осигурени чрез предварителни споразумения на ЕС за закупуване за държави с ниски и средни доходи, по-специално посредством COVAX.

Урсула акцентира, че като се има предвид заплахата от нови варианти, е важно да продължи осигуряването на достатъчно ваксини, включително адаптирани ваксини, и през следващите години.

Припомняме, че на 20 май Комисията подписа нов договор с BioNTech-Pfizer, в който се предвижда доставка на 1,8 милиарда дози ваксини между края на годината и 2023 г. Със същата цел Комисията използва и опцията за 150 милиона дози по втория договор с Moderna. Държавите членки имат възможността да препродават или да предоставят безвъзмездно дози на нуждаещи се държави извън ЕС, също и чрез механизма COVAX, допринасяйки така за глобалния и справедлив достъп до ваксини навсякъде по света.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук