Сергей Лавров и Антъни Блинкен
На снимката: Сергей Лавров и Антъни Блинкен / 02.12.2021

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров ще разговарят днес в Женева на фона на нарастващите опасения, че Русия може да нахлуе в Украйна.

Блинкен предупреди Москва за тежки последствия, ако някоя от нейните военни части пресече границата.

Русия разполага с над 100 000 военнослужещи по границата с Украйна, но отрича да планира инвазия. Семействата на руските военнослужещите очакват те да бъдат въвлечени в продължителна война, след като им е било съобщено, че може да отсъстват от дома си в продължение на девет месеца, съобщава „Сън“.

Вчерашна сателитна снимка, публикувана от вестника, показва военно складово съоръжение и войскови лагери в Климово, Русия, близо до северната граница на Украйна с Беларус.

Сателитна снимка на танкове, артилерия и поддържащо оборудване в Русия
Сателитна снимка на танкове, артилерия и поддържащо оборудване в Русия

Видеоклипове показват танкове и други тежки оръжия, които пристигат в региона с влак. Силите вече се намират в Беларус на по-малко от 20 мили от границата на Украйна, след като през последните дни се наблюдава рязко увеличение на придвижването на войски и оборудване от руския Далечен изток.

Срещата на високопоставени американски и руски дипломати се провежда след действията на Блинкен за укрепване на подкрепата сред съюзниците на САЩ за санкции срещу режима на Путин.

След дискусии в Берлин с британски, френски и германски официални лица Блинкен заяви, че допускането на руско нахлуване в Украйна ще „върне всички ни в много по-опасно и нестабилно време, когато този континент и този град бяха разделени на две… под заплахата от тотална война, която висеше над главите на всички“.

Служители на Държавния департамент заявиха, че Антъни Блинкен ще се опита да предложи на колегата си Сергей Лавров „дипломатически изход“, за да се намали напрежението.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук