Парламентът ще разгледа окончателното удължаване на прилагането на разпоредбите от стария бюджет. Удължаването на прилагането на бюджета за 2021 г. до края на март 2022 г. се налага, тъй като бюджет за тази година все още не е готов, а бюджетната година по закон започна от 1 януари.

Със законопроекта се удължава действието на плащания, размери и квоти, които се запазват на нивата от 2021 г. Такива са например минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение, максималният размер на държавните парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията. Сред обхвата на законопроекта попадат още максималният размер на присъдената издръжка по Семейния кодекс и други.

Депутатите трябва да решат и дали да приемат предложението на омбудсмана Диана Ковачева COVID добавките за пенсионерите да бъдат несеквестируеми. Предложението получи одобрението на водещата по законопроекта Комисия по бюджет и финанси.

Премиерът Кирил Петков и 10 министри от кабинета ще участват в парламентарния контрол

В редовния парламентарен контрол на въпроси на депутати ще отговарят премиерът Кирил Петков, вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов, и още 9-има министри.

Към министър-председателя има три въпроса, свързани с позицията на България в рамките на колективната система за сигурност и отбрана на НАТО и ЕС, стената на язовир Огоста и планирането на изпълнението на националната политика за младежта от правителството.

В петъчния парламентарен контрол ще участват и двамата вицепремиери Асен Василев и Гроздан Караджов. Най-много въпроси са зададени към вицепремиера Гроздан Караджов. Той ще отговаря на въпроси свързани с ВиК сектора, инфраструктурата и други.

Към министъра на правосъдието въпросите на депутатите също не са малко. Надежда Йорданова ще отговаря на въпроси за Единния портал за електронно правосъдие, Централния регистър на обособените залози, изтичането на данни от Агенцията по вписванията и извършвани проверки по процедури за получаването на българско гражданство срещу инвестиции и предвидените действия на Министерството на правосъдието във връзка със санкциите по Глобалния закон „Магнитски“.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще отговори на въпрос за разследване от сектор „БОП“ при МВР – Варна, по отношение на сигнал до Районна прокуратура – Варна и агресивното поведение на протестиращи по време на протеста на 12 януари 2022 г. и взетите от МВР мерки.

Здравният министър Асена Сербезова има да отговаря на въпроси за осигуряването на ваксината, „Novavax“, за Националната детска болница и за проведените четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици, както и за незаконни действия и злоупотреба с публични средства да директора на болница „Лозенец“.

В контрола ще участват още министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на туризма Христо Проданов, министърът на образованието проф. Николай Денков и министърът на транспорта Николай Събев.

Очаквайте подробности!

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук