С аплодисменти приятели, близки и колеги изпратиха в последния му път журналиста-сатирик Стойко Тонев, познат на мнозина като д-р Тони Филипов.

Сред дошлите да му отдадат последна почит бяха и много колеги-журналисти, които определят себе си като смели и свободни, какъвто беше и Стойко Тонев. Близо 20 години той демонстрираше майсторското си слово от авторската си рубрика „Из дневниците на един луд“ на страниците на различни вестници и интернет издания.

„Това е един от хората, които опровергават твърдението, че няма незаменими хора. Неговият стил, неговата смелост, неговата ирония са неща, които със сигурност след време ще трябва да се изучават в училище. Той беше човек, който поставяше диагнози на доста закъсалото българско общество, което се лута в някакво дребнотемие и много често забравя важните неща“, заяви Алипиев.

Алипиев коментира, че Тонев е бил журналист каквито трябва да бъдат всички, защото това е мисията на четвъртата власт – да бъде коректив на властта.

Според спортния журналист, Стойко Тонев е оставил неща, които ще бъдат актуални по примера на Бай Ганьо след дълги години.

Карикатуристът Чавдар Николов каза, че доктор Тони Филипов наистина е незаменим.

„Изгубихме голяма част от истинската журналистика, неповторима журналистика. Изгубихме човек, който спояваше свободата на словото със собствения си талант и беше неповторим“, заяви Николов и каза, че празнината, която се отваря със загубата на доктора е огромна, защото всичко е превзето от повърхностното, лесното, лъскавото, а той не е бил такъв.

„Той пренасяше своите читатели по цялото земно кълбо. Ползваше някаква машина на времето, разкарваше ни из вековете, за да ни опреснява паметта и, за да ни напомня, че глупостта не е от днес и, че не бива да се правят грешки, за които после съжаляваме, защото става късно“, спомни си той и добави, че докторът освен, че е бил добър диагностик е знаел и лечението на тази болест, в която е изпаднала българската журналистика.Конформизъм е диагнозата, къса дистанция между политиката и журналистиката, а лечението е огромен талант, щипка талант, щипка вдъхновение и свобода, която споява всичко“, убеден е Николов.

Журналистът Иво Инджев сподели, че с Тонев имат сходна съдба.

„Голяма загуба за българската публицистика. Образец за публицистична сатира, който един ден ще бъде изучаван от хората, които искат да бъдат като него. Уникалността му беше в политическата сатира, непреклонността и в смелостта да приеме предизвикателството да напусне т.нар. големите централни медии, за да се усамоти, печелейки огромна аудитория в собствения си сайт“, заяви Инджев.

Известният български сатирик почина на 31 януари на 65 годишна възраст.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!